El Govern escocès va demanar ahir a l'Executiu britànic que sol·liciti una extensió de dos anys del període de transició del Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que finalitza el proper 31 de desembre, a causa de l'alentiment de les negociacions que ha imposat la pandèmia de coronavirus.

El ministre de Relacions Constitucionals escocès, Michael Russell, va dir que seria «imprudent» que el gabinet del primer ministre, Boris Johnson, procedeixi amb els seus plans d'abandonar definitivament el bloc comú a finals d'any, tenint en compte que el país travessa «el punt àlgid de la crisi de la COVID-19». «En comptes de la seva decisió temerària de perseguir un Brexit dur enmig d'aquesta crisi sense precedents, el Govern del Regne Unit hauria de demanar-li avui a la Unió Europea (UE) l'extensió màxima de dos anys a el període de transició», afegia.

Després d'anunciar-la setmana passada que el Regne Unit i la UE reprendrien el passat dilluns 20 d'abril les negociacions per videoconferència, el negociador en cap britànic, David Frost, va assenyalar que el seu país no sol·licitarà una pròrroga, ja que això només serviria per «crear més incertesa».

Una postura ferma

El Regne Unit va abandonar formalment la UE el passat 31 de gener i va ser llavors quan es va iniciar el període transitori que, segons els termes de l'acord de retirada, es pot estendre fins a dos anys si es realitza una sol·licitud abans de el 30 de juny d'aquest any. Russell va requerir a més que se celebri una reunió conjunta amb els ministres de les quatre nacions que integren el Regne Unit (Escòcia, Gal·les, Anglaterra i Irlanda del Nord) per debatre l'enfocament del Brexit i que es tinguin en compte els punts de vista dels governs autonòmics. No sembla que hagi de tenir èxit. Una portaveu del Govern britànic va afirmar que el gabinet liderat per Johnson «segueix totalment compromès amb les negociacions» reiterant que el període de transició finalitzarà «el 31 de desembre de 2020».

El 62% dels escocesos va votar en contra del Brexit, el que va portar a l'Executiu de la nacionalista Nicola Sturgeon a sol·licitar a Londres un nou referèndum d'independència al desembre passat (després que el 2014 la majoria rebutgés la separació), però la irrupció del coronavirus ha paralitzat aquests plans.