Les autoritats de Baviera, al sud d'Alemanya, van anunciar aquest dimarts la suspensió pel coronavirus de la "coronavirusOktoberfest la més multitudinària festa de la cervesa del món, que s'havia de celebrar entre el 19 de setembre i el 4 d'octubre a Munic, la seva capital.

"El risc és senzillament massa gran, no es pot treballar amb distanciament i mascaretes al prat, simplement no funciona", va dir el cap de Govern de Baviera, Markus Söder, en una compareixença davant la premsa, en referir-se al recinte on se celebra la festa, el "Theresienwiese" (Prat de Teresa).

Celebrar una versió reduïda de la "Oktoberfest" com a alternativa, "no té sentit", de manera que "lamentablement, 2020 serà un any sense 'Wiesner' (apòcope de Theresienwiese)", va dir.

Va assegurar que tant ell com l'alcalde de Munic, Dieter Reiter, són "de per sí els majors fans" de la qual va qualificar la "festa més significativa i important de el món".

Va advertir, però, que en temps de pandèmia "cal tenir molt cuideu amb les festes" en recordar que l'estació austríaca d'Ischgl, així com el carnaval al districte de Heinsberg, a l'estat federat alemany de Renània de Nord-Westfàlia, van resultar ser punts centrals de contagi causa de la gran afluència.

"Vivim en altres temps, i viure amb el coronavirus significa també viure amb compte", ha afegit.

Reiter, per la seva banda, va parlar d'un "moment difícil" i un "glop amarg" tan emocional com econòmicament i va recordar que els 16 dies de la "Oktoberfest" es tradueixen en una rendibilitat d'entre 1.200 i 1.300 milions d'euros.

"Tots trobaran a faltar la festa, també pel que fa a la seva butxaca", va dir en al·lusió als negocis que enguany patiran l'absència dels al voltant de sis milions de visitants que cada any acudeixen a Munic per aquestes dates.

Va recordar que un 70% dels visitants provenen de Baviera i que el 30% restant, uns dos milions de persones, procedeixen de l'estranger a aquesta "festa central i esdeveniment culminant de l'any".

"Però en aquests temps senzillament no es poden celebrar festes populars", ha lamentat, i ha expressat la seva esperança de recuperar l'any que ve la "Oktoberfest", de manera "més alegre i intensiva" si cap.

D'altra banda, Söder va expressar el seu desig de poder transmetre fins a la Pentecosta, és a dir, fins al 31 de maig, un altre missatge al sector de la gastronomia, però en el cas de la "Oktoberfest", va recordar que les carpes de cervesa "viuen de la proximitat i de no mantenir les distàncies".

Els governs federals i dels estats federats havien decidit el passat mantenir la prohibició de grans esdeveniments inicialment fins a finals d'agost, de manera que la celebració de la festa de la cervesa teòricament hauria estat possible.

No obstant això, Söder ja va expressar dilluns el seu escepticisme davant aquesta possibilitat, en al·ludir a la dimensió i la internacionalitat d'aquest esdeveniment.

A Alemanya, segons dades d'aquest dimarts de l'Institut Robert Koch, el de referència al país, s'han registrat 143.457 casos de coronavirus i han mort 4.598 persones.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus