La Justícia belga ha desestimat la denúncia presentada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena per suposada vulneració de la seva presumpció d'innocència. Puigdemont i els exconsellers fugits a Bèlgica Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret van denunciar en un jutjat civil belga el juny de 2018 el jutge que va instruir la causa de l'1-O, en considerar que aquest hauria vulnerat la seva presumpció d'innocència en afirmar en una xerrada a Oviedo el febrer d'aquell mateix any que els processats en el cas del procés no eren presos polítics.

Gairebé dos anys més tard, el Tribunal Francòfon de primera instància de Brussel·les davant el qual van presentar la denúncia, que més tard van ampliar també a l'Estat espanyol, va resoldre el passat 27 de març que no és competent per pronunciar-se, decisió que els advocats de Puigdemont van anunciar ahir i que recorreran davant el Tribunal Suprem belga.

«El tribunal considera que les manifestacions del jutge Llarena es van produir en la seva condició de jutge i que per tant queden emparades per la immunitat de jurisdicció i evita pronunciar-se sobre el fons de les al·legacions», va informar la defensa en un comunicat.

El tribunal belga també ha rebutjat demanar opinió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la competència de la justícia belga a través d'una qüestió prejudicial, com sol·licitaven els advocats dels polítics independentistes.

Els lletrats que assisteixen Puigdemont i els seus exconsellers a Bèlgica van explicar que recorreran perquè consideren que «la interpretació que fa el tribunal és incompatible amb l'espai comú de justícia europeu».

La denúncia va tenir origen en unes declaracions de Llarena en una xerrada a Oviedo el febrer de 2018 en què el magistrat va sostenir que els processats en el cas del procés no eren presos polítics.

Però abans d'entrar en el fons de l'assumpte, el tribunal havia d'establir si Bèlgica pot jutjar un magistrat d'un altre país de la Unió Europea, extrem que rebutjava la defensa.

«Forma de recusació»

«És una temptativa de desestabilització» i «una forma de recusar aquest jutge», va explicar el lletrat contractat per l'Estat espanyol per defensar tant Llarena com el Regne d'Espanya, Hakim Boularbah, durant una vista celebrada el passat 20 de febrer. L'advocat va rebutjar també que s'hagués de preguntar al Tribunal de Justícia de la UE, tal com ha decidit finalment la cort belga, amb l'argument que la qüestió no es refereix a una interpretació del Dret europeu sinó del Dret nacional, entre d'altres raons. Fonts del Suprem van mostrar la seva satisfacció per la decisió de la justícia belga.