Rebombori polític a Badalona. I dels grossos. La dimissió del fins ahir alcalde, el socialista ÁlexPastor, ha obert una pugna entre les formacions municipals per la successió, la clau de la qual torna a recaure en el PSC. Pastor es va saltar la nit de dimarts a dimecres el confinament i no només això, sinó que va conduir ebri tot encarant-se després als Mossos d'Esquadra.

La renúncia de Pastor va ser anunciada ahir a primera hora del matí pel quart tinent d'alcalde, el també socialista Rubén Guijarro, en una roda de premsa convocada d'urgència després que el partit suspengués Pastor de la militància i l'instés a deixar tots els seus càrrecs públics. Encara a comissaria, que va abandonar al migdia després que el jutge de guàrdia el deixés en llibertat amb càrrecs pels delictes d'atemptat a l'autoritat i contra la seguretat viària, Pastor va signar una carta en què es disculpava i al·legava que la seva tasca al capdavant del consistori ha afectat la seva «salut» i «estat emocional», fins al punt de portar-lo a «fer coses» de les quals es «penedeix. Pastor, que ara serà rellevat de manera accidental al capdavant del consistori per Aïda Llauradó, líder dels comuns, quedava en llibertat després de negar-se a declarar per videoconferència davant el titular de jutjat d'instrucció 15 de Barcelona, en funcions de guàrdia, en una sessió en què la Fiscalia no va demanar cap mesura cautelar.

L'exalcalde va ser interceptat el dimarts a la nit, al voltant de les 23 hores, al carrer Consell de Cent, al centre de Barcelona, mentre circulava sol fent esses i envaint el carril bici i, durant l'actuació policial s'hauria resistit a fer-se la prova d'alcoholèmia. Els Mossos d'Esquadra també li atribueixen dos delictes de lesions lleus per les agressions als agents, a un dels quals va arribar a mossegar. A més, quan va ser interceptat, hauria respost: «Saps qui soc? Soc l'alcalde de Badalona i no ets ningú per dir-me això».

La successió, en marxa

La caiguda de Pastor ha provocat un terratrèmol polític a Badalona, on els socialistes governen gràcies al suport in extremis de la resta de formacions, que buscaven aïllar el PP de Xavier García Albiol, clar vencedor de les últimes tres eleccions municipals.

I és que la dimissió deixa a l'aire l'alcaldia de la localitat. El successor, que serà escollit a través d'un ple extraordinari que hauria de celebrar-se durant el mes de maig, necessitarà demanar el suport d'altres forces polítiques per governar la ciutat. La clau, com ja va passar després del 26M, tornen a tenir-la els socialistes.

Des de primera hora d'ahir, els líders de l'oposició es van postula per succeir Pastor al capdavant del consistori. L'exalcaldessa i cap de llista de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, va proposar estar al capdavant d'un «govern de concentració i de progrés» que inclogui el PSC i que exclogui els populars. De la seva banda, Albiol va exigir que es cedeixi l'alcaldia a la llista més votada però va estendre la mà a la resta de grups perquè presideixin «comissions de treball» amb poder executiu.