El coronavirus SARS-CoV-2 va tenir a Espanya "multitud d'entrades" i podria ser ja present des de mitjans de febrer, segons un estudi centrat en els 28 primers genones de virus analitzats al país per conèixer la seva difusió.

L'estudi signat per científics de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid i l'Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat anàlisis filogenètiques i filodin`smiques per estimar l'origen temporal i geogràfic més probable dels diferents clades -que defineixen l'evolució biològica d'un organisme- i les vies de difusió.

Els autors conclouen que "s'han detectat múltiples introduccions de SARS-CoV-2 a Espanya", de manera que no existiria un pacient zero al país.

Almenys dues d'aquestes entrades de virus van donar lloc a "l'aparició de conglomerats transmesos localment, amb la posterior difusió d'un d'ells a altres sis països almenys".

Aquests resultats "posen en relleu l'extraordinari potencial de la SARS-CoV-2 per a una ràpida i àmplia difusió geogràfica", assenyala l'estudi, que ha estat publicat al repositori d'informes científics BioRxiv, en el qual els textos encara no han estat sotmesos a revisió per altres experts.

L'anàlisi del genoma del coronavirus ha identificat tres grans clades que s'estenen per tot el món, designats G, V i S.

Les anàlisis filogenètics de les primeres 28 seqüències de el genoma complet del SARS-CoV-2 obtingudes de pacients a Espanya van revelar que la majoria d'elles estan distribuïdes en els clades G i S (13 seqüències en cada un) i les dues seqüències restants es ramifiquen en el clade V.

S'estima que el virus va entrar a Espanya al voltant del 14 i el 18 de febrer de 2020, respectivament, "amb una possible ascendència" d'un d'ells Xangai.

L'estudi s'ha realitzat amb 28 seqüències de genoma complet a partir de mostres procedents d'Espanya, entre elles 14 de Madrid (12 d'elles seqüenciades pels Hospitals Universitaris 12 d'Octubre, La Paz i Ramón y Cajal).

Cinc procedeixen de la Comunitat Valenciana, quatre de Castella i Lleó, dos de Castella-la Manxa i una d'Andalusia, una de Galícia i una de País Basc.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus