Les forces i cossos de seguretat han detingut des de l'inici de l'estat d'alarma, fa gairebé sis setmanes, a 4.142 persones acusades de violència de gènere, mentre s'han intensificat les actuacions de prevenció i protecció sobre potencials víctimes.

Marlaska ha comparegut aquest dijous a la comissió d'Interior i a petició del PP, Ciutadans, ERC i Vox per donar compte de les actuacions del seu departament des que el 14 de març el Govern decretés l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus.

Segueix en directe la compareixença de Marlaska a la comissió d'Interior de Congrés:

Després arrencar la seva intervenció amb un record a tots els morts i destacar que els 170.000 empleats del Ministeri de l'Interior "han contribuït a aplanar" la corba de contagis i el descens de morts, el titular d'Interior ha detallat cinc eixos d'actuació.

Entre elles, ha assenyalat el combat contra els delictes que afecten els vulnerables, com és el cas de la violència masclista.

"No s'ha baixat la intensitat en la lluita contra la violència de gènere", ha dit Marlaska, que ha indicat que els efectius han realitzat 153.730 actuacions de tota mena i han detingut 4.142 persones per maltractament. Marlaska ha destacat el reforç de l'aplicació Alertcops que permet a les víctimes comunicar-se i enviar alertes a la policia.

Durant la seva primera intervenció, el titular d'Interior ha glossat les mesures adoptades per fer complir l'estat d'alarma, per la qual cosa s'han aprovat ja 41 normatives i resolucions.

"S'han aconseguit fer complir les restriccions a la mobilitat i, per tant, frenar els contagis i alleujar el sistema sanitari", ha destacat Marlaska, qui també ha llançat el seu agraïment a tots els agents de les forces i cossos de seguretat, que també han vist reduït els seus contagis.

De fet, el ministre ha assegurat que en set dies (del 24 al 31 de març) hi va haver 667 infectats nous entre els agents, en tant que en el mateix període de set dies (del 15 i 22 d'abril) es van reduir els contagiats a 128 contagis.

Fins al moment els han realitzat 5.000 tests, als quals se sumaran "en els pròxims dies altres 30.000", ha dit el ministre.

A més, Grande-Marlaska s'ha compromès "a continuar treballant a reforçar la protecció" dels membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i d'Institucions Penitenciàries, citant mesures com el repartiment de 6,3 milions de mascaretes (quirúrgiques, FFP2 i FPP3), 1,5 milions de guants, 30.450 bates, 12.000 ulleres o 5.000 test, "que s'ampliaran a 30.000 en els pròxims dies".

El ministre ha recordat les seves compareixences en roda de premsa davant l'opinió pública i les 63 reunions de centre de coordinació operatiu creat per l'estat d'alarma. També ha al·ludit a les tasques de desinfecció en dependències policials.

Grande-Marlaska ha assenyalat que s'han convocat 40 places de personal funcionari interí del Cos Facultatiu de Sanitat Penitenciària que amb una durada màxima de tres anys, que serà ampliable per un altre més.

"En aquest àmbit vull destacar que les mesures adoptades en el conjunt d'Institucions Penitenciàries han permès que es mantinguin els drets dels interns i es protegeixi la seva salut", ha dit, destacant el contagi "molt baix" a l'interior de les presons, que afecta 46 interns. Aquesta normalitat també inclou els CIE, "que en aquesta situació han vist reduïda la seva ocupació al 0,7%, gairebé nul·la".

Crítica dels rumors

Segons Grande-Marlaska, "la majoria dels empleats públics dels serveis centrals es troben treballant de forma no presencial". En aquest punt, ha destacat que a Interior dirigeix ??al 35,27% del conjunt dels empleats públics de l'Administració General de l'Estat.

Monitoratge de les xarxes socials

Com ahir al Congrés dels Diputats, el ministre ha defensat el monitoratge de xarxes socials després de la polèmica sorgida per una al·lusió de l'general de la Guàrdia Civil que forma part del comitè tècnic del Covid-19 a què es perseguien rumors que afecten institucions de Govern, cosa que va ser aclarit per aquest comandament dimarts passat.

Grande-Marlaska ha justificat que es vigili els rumors que llancen "desaprensius" posant en risc la salut pública. "Pretenen justificar-los com a exercici de la llibertat d'expressió. No és llibertat d'expressió, són actes deplorables que posen en risc la salut de tots".

Segons el ministre, s'han detectat 274 esdeveniments de desinformació coneguts per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i bloquejat 45.773 dominis per activitats il·legals aprofitant la pandèmia o campanyes de 'phishing' usurpant la identitat d'organismes oficials, empreses públiques o bancs.

"La ciutadania tenim dret a rebre informació veraç i la rebem. El que no tenen dret, i en això seré molt clar i molt contundent, són els desaprensius a posar en risc la nostra salut aprofitant d'una situació de vulnerabilitat. Els rumors i la desinformació són els grans aliats d'aquesta malaltia ", ha sostingut.

El ministre ha destacat que els que de forma reiterada posen en risc la salut ja estan començant a complir condemna, després d'interposar sota l'estat d'alarma 680.995 propostes de sanció i procedir a més de 6.000 detencions per no respectar les restriccions de mobilitat.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus