La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat tres anys de presó per un delicte d'encobriment per als dos mossos d'esquadramossos que viatjaven amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al mateix vehicle quan va ser detingut a Alemanya el 25 de març del 2018.

Segons ha avançat El Mundo i han confirmat a Efe fonts jurídiques, la Fiscalia, a més de la pena de presó, demana també tres anys d'inhabilitació especial per als dos mossos.

Es tracta de Xavier Goicoechea i Carlos de Pedro López, als quals el fiscal Emilio Miró acusa d'ajudar l'expresident a evitar la seva captura fins que va ser detingut a Alemanya en virtut d'una ordre del Tribunal Suprem en relació amb el procés.

En aquesta causa també van ser investigats dos acompanyants més de Puigdemont aquell dia, l'empresari i senador Josep Maria "Jami" Matamala i l'historiador Josep Lluís Alay, si bé el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón va decretar finalment el sobreseïment per a ells per falta de proves.

Els fets es remunten al 25 de març del 2018, quan Puigdemont -que vivia a Bèlgica i portava cinc mesos fugit d'Espanya- va ser detingut a la ciutat alemanya de Jegel després que el jutge del Suprem Pablo Llarena reactivés l'euroordre contra ell per un delicte de rebel·lió en el marc de la causa del "procés".

Els indicis de delicte d'encobriment es fonamenten, segons l'ordre de processament, en què tots dos tenien "ple coneixement" d'aquesta ordre -igual que Puigdemont- i, tot i així i "malgrat la seva condició de funcionaris de la policia", el van ajudar a intentar sostreure's de la Justícia.

Quan el 23 de març es va reactivar l'euroordre, Puigdemont era a Hèlsinki, on havia viatjat el dia abans des de Suïssa, i el mateix 23 a la tarda va abandonar la capital finlandesa, on havia anat a fer una conferència en el marc d'una gira destinada a internacionalitzar el "procés".

Els dos mossos havien viatjat a Waterloo (Bèlgica) el 19 de març, en els seus dies de permís, i el 23, una persona que no ha estat identificada -segons indica la interlocutòria de processament- els va demanar "que recollissin Puigdemont", pel que van sortir en cotxe fins a Estocolm, on es van trobar amb ell.

Als pocs quilòmetres de creuar la frontera de Dinamarca amb Alemanya van ser identificats per la Policia d'aquest últim país i Puigdemont va ser detingut.

Malgrat això, va aconseguir temps després desfer-se de la justícia alemanya i va tornar a Bèlgica, on segueix fugit i pendent de la tramitació del suplicatori que ha estat sol·licitat al Parlament europeu després d'haver obtingut la condició d'eurodiputat, el que ha paralitzat les gestions per aconseguir la seva entrega a Espanya.