Dos metges xinesos malalts de coronavirusdesprés de ser tractats amb cloroquina, un fàrmac antimalàric que s'usa contra la Covid-19 i que sembla estar darrere de la coloració.

La cloroquina s'utilitza també contra el lupus o l'artritis reumatoide, pot ocasionar un dany hepàtic que causa la pigmentació experimentada pels doctors de Wuhan Yi Fan i Hu Weifeng, com es pot veure en les imatges difoses per la televisió xinesa.

En tot cas, els metges responsables del tractament esperen que els seus col·legues recuperin el color de pell anterior quan es restableixin plenament les funcions hepàtiques.

Els sanitaris, que treballaven a Wuhan amb el doctor Li Wenliang, qui va donar l'alarma sobre el virus i va morir per la malaltia, van contraure el SARS-CoV-2 quan lluitaven en la primera línia de la batalla de l'epicentre de la pandèmia. Tots dos van ser diagnosticats de la Covid-19 el passat 18 de gener i han hagut de travessar un llarg tractament fins a veure la llum a la fi del túnel, encara que la seva recuperació total durarà una mica més.

Dubtes sobre la cloroquina

Respecte a la cloroquina o la o hidroxicloroquina, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha alertat que poden ocasionar també trastorns del ritme cardíac en determinats pacients, de manera que demana extremar la precaució.

El risc augmenta, segons l'Aemps, organisme adscrit a Ministeri de Sanitat, amb dosis altes i quan s'administra amb altres medicaments que també comparteixen aquest possible risc, com azitromicina (antibiòtic que s'utilitza per tractar certes infeccions bacterianes).

L'agència informa la seva pàgina web que cloroquina / hidroxicloroquina (medicaments inicialment utilitzats com antimalàrics que també es fan servir en diferents malalties autoimmunes com el lupus) constitueixen un potencial tractament per Covid-19.

No obstant això, recorda que actualment cap assaig clínic controlat i aleatoritzat ha demostrat l'eficàcia d'aquests medicaments per al tractament de pacients amb Covid-19.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus