Els Mossos d'Esquadra han detingut 572 persones per casos de violència de gènere i domèstica durant el primer mes de confinament, entre el 14 de març i el 17 d'abril. Les denúncies per maltractaments no han augmentat, i s'han situat entre un 36 i un 50% menys que en el mateix període de l'any passat, segons ha detallat la cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà (UCPAC), Montse Escudé. És per això que no es descarta que quan s'aixequi el confinament les víctimes que no han denunciat per la seva situació d'aïllament i control per part de l'agressor ho comencin a fer.

Tot i així, pel que fa als requeriments policials -ja sigui per trucades al telèfon d'emergències 112 o per actuacions- sí que augmenten un 26% els casos de violència domèstica, principalment derivats de problemes de convivència i conflictivitat en el sí de les famílies. «Discussions pujades de to entre pares i adolescents pel confinament i el règim de sortides o baralles entre germans per l'ús de la consola, per exemple», detalla la inspectora Escudé.

Per tot plegat, els Mossos han editat i penjat a internet una guia d'actuació per abordar els casos de violència masclista i domèstica, on s'anima les víctimes a denunciar. La guia presenta consells i pautes d'actuació per a tots els col·lectius d'especial vulnerabilitat: dones, infants, joves i adolescents i persones amb discapacitat. Per a cada un d'ells presenta consells específics i els informa dels recursos i serveis que tenen al seu abast per demanar ajuda, com ara el telèfon d'emergències 112 i diferents entitats, a les quals poden contactar per telèfon o per internet. També tenen a disposició l'adreça de correu electrònic: mossos.atenciovictimes@gencat.cat