El Govern italià permetrà les visites a familiars i obrirà parcs i jardins públics des del 4 de maig, quan el país iniciarà el desconfinament gradual després de gairebé dos mesos de confinament per la crisi del coronavirus, però no consentirà reunions socials.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va detallar aquest diumenge el pla de reobertura de país i va dir que es podrà realitzar esport, mantenint la distància social de al menys un metre per evitar contagis, i també celebrar funerals amb un grup reduït de familiars, de fins a 15 persones, sempre que portin màscares i respectin la distància social.

El Govern italià fixarà un preu màxim de 0,50 euros per a les màscares i treballa per suprimir l'impost sobre el valor afegit (IVA).

A més prohibirà la sortida al carrer dels que tinguin febre superior a 37,5 graus, que hauran de romandre a casa, evitar els contactes socials i cridar a metge.

El 4 de maig reprendran l'activitat al sector manufacturer, la construcció i el comerç majorista, que hauran de garantir protocols de seguretat als seus treballadors per evitar noves infeccions.

Restaurants, per emportar

Es permetrà l'obertura de restaurants només per comprar menjar per emportar, que haurà de ser consumida a les llars.

Però el 4 de maig no arribarà encara la total llibertat de moviment, les persones no podran canviar de regió, però sí desplaçar-se dins d'ella, amb motius justificats de tipus laboral, sanitari o de necessitat.

El 18 de maig obriran museus i biblioteques

"Ara s'inicia la fase de convivència amb el virus. Hem de comprendre que en aquesta fase 2 la corba de contagis pot tornar a pujar. Aquest risc existeix, hem de afrontar-lo amb responsabilitat", ha assenyalat Conte.

El primer ministre va assegurar que des del 4 de maig serà fonamental que la gent prengui consciència de la importància d'aquesta pandèmia i eviti els contactes per no emmalaltir.

Totes aquestes mesures estaran en vigor durant dues setmanes, fins al 18 de maig, ja que després hi haurà una nova relaxació de les normes i podran obrir el comerç minorista, els museus i les biblioteques i es permetran els partits d'equip en camps esportius.

No obstant això, Conte no s'ha atrevit a donar una data sobre quan tornarà el campionat italià de futbol.

Bars i restaurates, l'1 de juny

L'1 de juny hi haurà noves obertures: els bars i restaurants trauran el cartell de tancat i també els establiments de cura personal com perruqueries, centres d'estètica, de massatge i barberies.

Els col·legis no obriran en el que queda de curs escolar i la idea de el Govern és que es reprengui l'activitat docent a partir de setembre.

Conte, a més, va anunciar que s'afavoriran les contractacions de 24.000 nous professors.

Nous ajuts per valor de fins a 55.000 milions d'euros

El coronavirus a Itàlia ha deixat més de 26.000 morts i les mesures de bloqueig per contenir la pandèmia han causat un sever impacte econòmic al país, el producte interior brut (PIB) es contraurà un 8% en aquest any, segons les estimacions de Govern .

Per esmorteir aquests efectes, ja es va aprovar al març un primer paquet d'estímuls de fins a 25.000 milions d'euros ia l'abril un pla de garanties públiques que faciliten fins a 400.000 milions d'euros en crèdits per a empreses.

Ara, les autoritats es preparen per donar llum verda a un nou decret de fins a 55.000 milions d'euros amb iniciatives de suport a autònoms, empreses, famílies i sectors més afectats, va puntualitzar el primer ministre.

Conte també s'ha referit a el recent acord assolit pels líders de la Unió Europea per a la creació d'un fons de recuperació, de què la Comissió Europea presentarà una proposta el proper 6 de maig.

El primer ministre va insistir que els diners ha de ser lliurat als països més afectats en forma de transferències a fons perdut i no mitjançant préstecs, per no generar més deute als Estats ja molt endeutats com Itàlia, amb un deute públic supera el 134% de l'PIB .