El comitè tècnic del pla d'Emergències de la Generalitat ha aprovat una proposta de franges horàries per ordenar les sortides dels ciutadans a mesura que avanci el desconfinament, perquè els nens, els esportistes, els ancians i els aturats surtin en diferents torns durant el dia.

La proposta, anunciada en roda de premsa telemàtica pel conseller d'Interior, Miquel Buch, a l'espera que sigui validada pel Govern central, preveu que, quan les condicions sanitàries ho permetin, entre les sis i les vuit del matí es podria sortir a practicar esport individual, entre les vuit i les nou es reservaria per a la mobilitat laboral, de les nou a les onze per a ancians i persones amb discapacitat i de les onze a la una del migdia, per als menors de fins a 5 anys.

Després d'una pausa entre la una i les quatre de la tarda, perquè els ajuntaments puguin netejar i desinfectar i per deixar una franja per si en el futur la poden ocupar d'altres col·lectius, seria el torn de quatre a sis de la tarda per als menors de 6 a 13 anys, als quals seguirien, entre les sis i les vuit, els adolescents d'entre 14 i 17 anys, juntament amb els adults que estan en ERTOs, a l'atur o teletreballen.

Finalment, segons la proposta aprovada aquest dimarts pel comitè tècnic, el Procicat, entre les set i les nou de la tarda seria de nou el torn per practicar esport de forma individual, com córrer o passejar.

La realització d'esport s'ha de fer de forma individual, sense fer servir instal·lacions esportives, en espais naturals, parcs o carrers d'un ample de cinc metres i sense ús de vehicle.

A la franja horària reservada a les persones majors de 65 anys (de nou a onze del matí) aquests tindran prioritat als espais de compra i no faran cua, acompanyats de cuidadors sempre que sigui necessari.

Buch ha precisat que no es tracta d'un "plantejament únic i en bloc" perquè es posi en marxa el mateix dia per a tots els sectors, sinó que la intenció, si el valida el Govern central, és que es vagi "escalonant" en funció de l'evolució de la lluita contra el coronavirus.

A més, ha indicat que no està previst que aquest model sigui "homogeni" per tot el territori ni s'apliqui tot alhora, ja que la previsió és anar "ajustant" les franges horàries en funció de la realitat de cada territori.

Aquesta proposta ha estat aprovada en el comitè tècnic del pla d'Emergències (Procicat), d'acord amb la conselleria de Salut, amb l'objectiu d'ordenar la sortida quan s'avanci en el desconfinament, sempre en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques i de l'estat d'estrès del sistema de salut pública.

Buch ha destacat que aquesta proposta està fonamentada en "criteris de salut", tant en la lluita contra el coronavirus com per a les persones confinades, buscant "l'equilibri" per evitar un rebrot i el patiment dels ciutadans confinats a casa seva.

Aquest "model ordenat" que planteja la Generalitat permetria, segons Buch, evitar la propagació del coronavirus i alhora vetllar per la salut de les persones davant el confinament.

En qualsevol cas, el conseller, que ha denunciat que el Govern central no ha "respectat" fins ara les propostes de la Generalitat sobre el desconfinament, ha insistit que les sortides s'haurien de fer sempre acompanyades de les mesures d'autoprotecció per evitar el contagi de la Covid-19.

La consellera de Salut, Alba Vergés, per la seva banda, que no va assistir ahir a la Conferència Interterritorial que va tenir lloc al Ministeri de Sanitat per coordinar el desconfinament, encara que sí ho va fer el director de Salut Pública, ha considerat avui a la roda de premsa que aquestes franges horàries s'han treballat "de manera rigorosa i científica" a Catalunya, sense intentar "causar confusió" a la població.

Les franges horàries ja s'han comunicat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, a qui Vergés ha demanat que "no es xafin" les propostes de Catalunya per a un desconfinament "ordenat".

"Sap greu que la voluntat sigui no respectar el treball i les propostes que es treballen des d'aquí", ha indicat avui la consellera, en referència a la sortida dels nens diumenge passat, que a Catalunya també s'havia proposat amb horaris específics per edats.

Ha insistit que el desconfinament s'ha d'adaptar a la realitat de cada lloc i, així, en llocs en què no hi ha molta població "s'ha de vigilar de diferent manera" que a Barcelona, al Vallès o al Baix Llobregat, les "zones calentes" d'afectació del coronavirus a Catalunya.

El grup de persones majors de 65 anys serà, amb probabilitat, l'últim a poder sortir al carrer donada la seva vulnerabilitat, encara que la consellera no s'ha atrevit a donar una data per a això.