30 de abril de 2020
30.04.2020
Diari de Girona

Remdesivir, el fàrmac que mostra eficàcia en malalts amb la Covid-19

Un estudi internacional demostra l'eficàcia d'aquest tractament · L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona participa en l'assaig clínic

30.04.2020 | 08:32
Remdesivir, el fàrmac que mostra eficàcia en malalts amb la Covid-19

Un estudi internacional en què ha participat l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona) ha demostrat per primera vegada l'eficàcia del tractament farmacològic amb Remdesivir en pacients hospitalitzats amb la COVID-19, que van tenir un temps de recuperació un 31% més ràpid que els que no el van rebre.

L'hospital informa en un comunicat que l'estudi demostra que amb aquest tractament és possible accelerar la recuperació i reduir la mortalitat en els pacients, que es van recuperar més ràpidament que els pacients similars que van rebre placebo, ja que van necessitar quatre dies menys d'hospitalització, segons el anàlisi de dades preliminar d'un assaig controlat i aleatori amb 1.063 pacients.

L'estudi, anomenat Adaptive Covidien-19 Treatment Test, (ACTT), ha estat impulsat per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), en el qual han participat 68 centres hospitalaris, 47 dels EUA i 21 d'Europa i Àsia, i a Espanya ha estat coordinat pel Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias.

Els resultats preliminars indiquen que els pacients que van rebre Remdesivir van tenir un temps de recuperació un 31% més ràpid que els que van rebre placebo, reduint en 4 dies l'estada d'hospitalització.

El temps mitjà de recuperació va ser de 11 dies per als pacients tractats amb Remdesivir, en comparació amb els 15 dies dels que van rebre placebo.

Els resultats també suggereixen un benefici de supervivència, amb una taxa de mortalitat del 8,0% per al grup que va rebre el fàrmac davant del 11,6% de el grup placebo.

El Remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l'Ebola, però que ara ha demostrat ser eficaç també contra la SARS-CoV-2, agent causal de la COVID-19.

Una junta independent de control de dades i seguretat es va reunir el passat dilluns 27 d'abril per revisar les dades i compartir la seva anàlisi provisional amb l'equip d'estudi.

A partir de la revisió de les dades, han assenyalat que el Remdesivir era millor que el placebo des de la perspectiva de l'objectiu primari, el temps per a la recuperació, una mètrica que s'utilitza sovint en els assajos clínics de la grip.

Es tracta, per tant, segons aquest grup d'hospitals, del primer estudi amb un màxim rigor científic que demostra l'eficàcia d'un fàrmac per poder tractar la COVID-19 i en un proper informe haurà informació més detallada sobre els resultats de la prova.

L'estudi ha estat coordinat a Espanya per Roger Paredes, cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i l'IrsiCaixa,

En l'estudi també ha col·laborat l'Hospital Clínic de Barcelona, sent liderat en aquest centre per José Muñoz, Cap de Servei de Salut Internacional i investigador d'ISGlobal.

Paredes ha destacat que "aquest estudi obre un camí cap a la curació de la COVID-19, possiblement mitjançant el desenvolupament de nous fàrmacs o tractaments combinats".

Segons aquest investigador, es tracta d' "un avanç molt significatiu en el coneixement de la malaltia i posa en valor la importància de la recerca clínica dels nostres centres, que un cop més han demostrat capacitat i agilitat per donar respostes amb base científica en molt poc temps".

L'Hospital Germans Trias i Pujol, situat en el marc de Campus Can Ruti de Badalona i gestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS), presta atenció sanitària a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i el Maresme, i a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook