El president de Govern, Pedro Sánchez, va afirmar que assumeix els errors que hagi pogut cometre l'executiu central en la gestió de la crisi del coronavirus, però va afegir que governs autonòmics del Partit Popular i Ciutadans com els de Madrid i Múrcia també haurien fer «autocrítica» en qüestions relatives al sistema sanitari. «Hem encertat en algunes qüestions i ens hem equivocat en altres, i li puc garantir que els errors del Govern els assumeixo en primera persona», va assenyalar Sánchez al ple del Congrés en respondre a una pregunta del portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, que li va recriminar que «no està donant la talla».

Sense aclarir en què pensa que s'ha equivocat l'executiu del PSOE i Unides Podem, Sánchez va explicar que «tots els països europeus i del món van arribar tard» per contenir la pandèmia, «però Espanya va actuar abans». «Si un mira quan es va decretar l'estat d'alarma en funció del nombre de contagis que teníem, comparat amb altres països, és evident que hem actuat abans», va assegurar.

El president del Govern considera que cap executiu, tampoc els autonòmics ni els d'altres països, pot «presumir d'haver encertat en tot». En el cas de la Comunitat de Madrid, va criticar l'actuació del seu govern perquè, segons els sindicats, no es renovaran els contractes de milers de sanitaris que van ser contractats per lluitar contra la pandèmia.

«Potser això hauria de fer reflexionar el seu partit per reforçar l'Estat del benestar i el sistema sanitari a Madrid, perquè encara no hem vençut la pandèmia, encara que l'hàgim controlat», va replicar al diputat de la formació taronja.

També es va referir Sánchez a la Regió de Múrcia, on el Govern del PP i Cs va aprovar recentment uns pressupostos en què, segons va apuntar, «s'ha retallat la partida vinculada amb el sistema nacional de salut» mentre s'augmenta el sou del president autonòmic, Fernando López Miras.

Crida a Ciutadans

«Si parlem d'errors i de l'exigència de no ser autocomplaents i ser autocrítics, seria molt bo també que el seu partit fes això», va defensar. En qualsevol cas, va explicar que es queda amb què Ciutadans «allarga la mà» al Govern d'Espanya per a la tasca conjunta de «reconstruir socialment i econòmica» el país.

Paral·lelament, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, va alimentar la possibilitat d'abandonar el suport al Govern durant la successiva aplicació del pla de «desescalada», ja que va acusar Sánchez de mentir, de no informar-lo mai i de «fer el ridícul», tot afegint que per aquest camí els populars no hi aniran.

Un dia després de conèixer el projecte de l'executiu per transitar cap a «una nova normalitat», l'oposició la va criticar al Congrés pel seu contingut i pel procediment seguit per a l'aprovació al Consell de Ministres. PP, Cs i ERC van coincidir a lamentar que no haguessin sabut cap aspecte del pla fins que el president va comparèixer per televisió.

Sánchez demana «un cop de mà»

El president del Govern va exigir al líder del PP que deixi enrere la seva «actitud intransigent» i una altra vegada li va demanar que «doni un cop de mà».

El PP no va ser l'únic partit que a la sessió de control va amenaçar amb un canvi de criteri. Si bé ERC mai ha votat a favor dels diferents estats d'alarma que s'han anat autoritzant, ja que ha optat sempre per l'abstenció, el seu portaveu, Gabriel Rufián, també va donar peu a un gir: va demanar al Govern que reflexioni sobre si vol mantenir el cabal de suports aconseguit a la investidura de Sánchez. «Quant els importa la legislatura? Molt? Poc? Són conscients de l'alternativa a no dialogar i no entendre's amb nosaltres? Abascal i els seus col·legues», va assegurar el portaveu d'ERC abans de criticar que al llarg dels 47 dies acumulats de successius estats d'alarma no hi hagi hagut diàleg. Rufián també va ser crític amb el pla de «desescalada» presentat per Sánchez, que en línies generals no sap amb detall l'oposició.