Kim Jong-un va posar fi ahir als rumors sobre el seu estat de salut, que fins i tot el donaven per mort, reapareixent en públic quasi tres setmanes després de l'últim cop (21 dies). El líder nordcoreà va ser el centre mediàtic durant la inauguració d'una fàbrica fertilitzant. Els mitjans de propaganda estatal com l'agència KCNA o la televisió KCTV van encarregar-se de difondre les imatges de Kim i altres pesos pesants del règim durant la cerimònia, que va tenir lloc a Sunchon -a uns 50 quilòmetres al nord-est de Piongyang.

Kim, vestint un tratge negre estil Mao i movent-se aparentment sense ajuda, va tallar la cinta inaugural de la planta de fertilitzants fosfatats i va visitar diversos punts de les instal·lacions, que feia com a mínim dos anys que s'estaven construint. Com és habitual en sortides públiques del líder, van acompanyar-lo la seva germana, Kim Yo-jong; el vicepresident del Comitè Central del Partit dels Treballadors, Pak Pong-ju; i el primer ministre, Kim Jae-ryong. Segons publica KCNA, Kim va expressar la seva «satisfacció per la meravellosa construcció» que «reforça les tasques i capacitats per al desenvolupament de la indústria química» del país.

Primera aparició en 21 dies

Aquesta ha estat la primera compareixença pública en 21 dies del líder nord-coreà. I és que durant gairebé tres setmanes, Kim Jong-un va saltar-se tots els esdeveniments importants. Fins i tot, els programats pel 15 d'abril, el dia festiu més important del país, on tampoc hi va assistir. A més, l'última activitat datada sobre el terreny de Kim va ser el passat 11 d'abril, quan va nomenar a la seva germana com a membre suplent del poderós Partit dels Treballadors -un acte que va ser interpretat com a un gest destinat per preparar la seva successió.

En aquest context, marcat per la pandèmia del coronavirus i la tradicional opacitat del règim nord-coreà, diversos mitjans van especular, citat sempre fonts anònimes, sobre la gravetat de la salut de Kim amb hipotètiques operacions de cor i la seva mort. Un desertor nord-coreà, que va ser escollit com a parlamentari al Sud, Ji Seong-ho, va arribar a dir que estava «un 99 % segur» que Kim havia mort d'acord amb el que li havien explicat els seus contactes del Nord. El Govern de Corea del Sud està «infundat».