02 de maig de 2020
02.05.2020
Diari de Girona

Trump amenaça la Xina amb aranzels, amb l'argument que el virus es va crear a Wuhan

L'OMS contradiu el president i rebutja que el SARS-CoV-2 hagi estat fabricat per l'home

01.05.2020 | 22:23
Trump amenaça la Xina amb aranzels, amb l'argument que el virus es va crear a Wuhan

El president dels EUA, Donald Trump, va amenaçar ahir la Xina amb aranzels i va assegurar haver vist proves que li permeten afirmar amb un alt grau de confiança que la COVID-19 es va originar en un laboratori de Wuhan, una cosa que Pequín desmenteix. Trump va dir-ho responent un periodista que li va preguntar si planejava cancel·lar part de les obligacions de deute amb Pequín per castigar el gegant asiàtic per la gestió de la pandèmia, tal com publicava el diari The Washington Post. «Podem fer-ho d'altres formes, podem fer-ho amb aranzels, podem fer-ho d'una altra formes fins i tot més enllà d'això, sense haver de jugar a aquest joc», va respondre el president sense oferir més detalls sobre un possible un càstig.

Segons el rotatiu, responsables de diverses agències governamentals, entre ells alguns d'Intel·ligència, s'han trobat per traçar una estratègia sobre represàlies contra la Xina. Durant la conferència de premsa, Trump va tornar a culpar el Govern xinès del virus, i, en una escalada de to, va apuntar que Pequín hauria pogut aturar-lo però va triar deixar que es propagués pel món. «Podrien haver-ho parat, ells (Xina) són una nació molt brillant, científicament i en altres coses. Es va escapar, diguem això, i ells podrien haver-lo guardat, podrien haver-lo aturat, però no ho van fer», va afirmar. A més, va dir tenir proves que li permeten assegurar que la font del SARS-CoV-2 és un laboratori de Wuhan, on es van detectar els primers casos.   

Mentrestant, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) contradiu Trump i insisteix que «totes les proves disponibles» apunten a un origen animal com a font de la pandèmia. De fet, també l'Oficina del Director d'Intel·ligència Nacional es va comunicar que hi ha «un ampli consens científic» que conclou que el virus «no va ser fabricat per l'ésser humà o modificat genèticament».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook