L'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, va reconèixer que «van ser una mica ingenus en el passat» amb la Xina, però assegura que ara la perspectiva dels europeus ha canviat i és «més realista».

En una entrevista publicada ahir pel periòdic francès Le Journal du Dimanche, Borrell explicava que hi havia una estratègia europea cap a la Xina des de març de 2019 i «el nostre enfocament s'ha fet més realista».

Aquest enfocament, assenyala que parteix de la constatació que «la Xina és un soci estratègic amb la qual la UE té objectius parcialment convergents» i amb el qual «ha de trobar un equilibri d'interessos». També va assegurar que és «un competidor econòmic que assumeix una ambició de dominació tecnològica» i «un rival sistèmic que pretén promoure un model alternatiu de governança».

La relació entre blocs

En definitiva, assegurava Borrell, la relació entre els dos blocs «exigeix reciprocitat i reconec que des d'aquest punt de vista, hem estat una mica ingenus en el passat». Responent a les acusacions del president estatunidenc, Donald Trump, que deia tenir proves de que la propagació del coronavirus va poder tenir el seu origen en un laboratori de Wuhan, el responsable diplomàtic europeu es mostrava més que escèptic. «Fa uns dies, ens recomanava beure desinfectant per lluitar contra el coronavirus...», comentava irònicament.

Nou projecte de resolució

La UE i els seus Estats han preparat un projecte de resolució que es presentarà el dia 18 davant l'Organització Mundial de Sanitat (OMS) en la qual se subratlla la importància de conèixer millor les «circumstàncies que han permès que es desenvolupi aquesta pandèmia».

«Al meu judici, cal estudiar de manera independent el que va ocórrer, deixant de costat el camp de batalla entre la Xina i els Estats Units, que amb les seves acusacions mútues no fan més que exacerbar la seva rivalitat».

Pel que fa a les acusacions de rebaixar el to d'un informe sobre desinformació a propòsit del coronavirus per pressions de Pequín, l'alt representant va tornar a negar-lo.