El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit aquest dilluns en què mantenir l'estat d'alarma és "imprescindible" també en la desescalada i ha advertit: "Millor no fer experiments que ens poden portar al caos".

En roda de premsa al costat del ministre de Transport, José Luis Ábalos, Illa ha defensat així la pròrroga de l'estat d'alarma que el Congrés ha d'autoritzar el dimecres i per a la qual el Govern encara no té assegurats els vots.

Segons el titular de Sanitat, mantenir aquesta eina constitucional és "imprescindible" tant "per seguir controlant l'epidèmia" com perquè en cas que hi hagi rebrots es puguin "reactivar mecanismes" que han demostrat ser eficaços.

Ha recordat que més de vint països tenen activat un sistema com aquest i ha recalcat que l'estat d'alarma és un instrument que s'ha demostrat que funciona, perquè s'ha passat d'un augment de contagis del 35 per cent al 0,16 per cent registrat en les últimes quatre hores.

Diagnòstic precoç

D'altra banda, Illa ha anunciat que es posarà en marxa d'una nova estratègia de diagnòstic precoç del nou coronavirusque es posarà en pràctica en la fase de "transició cap a la nova normalitat" i que serà valorada aquest dilluns al Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (CISNS).

El ministre ha recordat que el pla de desescalada incloïa la necessitat de disposar de capacitats reforçades en l'assistència sanitària, vigilància epidemiològica, identificació i contenció precoç de fonts de contagi i en les mesures de protecció col·lectiva.

"La nova estratègia està adaptada a la fase de transició s'inclou en la necessitat de capacitat reforçada d'identificació i contenció precoç de fonts de contagi", ha explicat el ministre de Sanitat

Ara bé, postil·la, per posar-la en pràctica es necessitarà reforçar les capacitats dels sistemes d'Atenció Primària de les comunitats autònomes, els quals hauran de disposar de suficient capacitat de testeig a través de proves PCR per identificar i vigilar les persones afectades pel virus.

"Burdes manipulacions"

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha demanat a PPper acabar amb l'estat d'alarma i els ha advertit que "no hi ha lleis ni segon ordre que poden fer front a una cosa tan excepcional com limitar la llibertat de circulació".

En roda de premsa, Ábalos ha insistit que només val un instrument "d'aquest rang i significació" que exigeix ??l'aprovació al Congrés. "No hi ha un altre pla, ni cap alternativa i tampoc l'hem escoltat pels que plantegen posar fi a l'estat d'alarma".

I ha recordat al PP que si van contra l'estat d'alarma, "hauran de respondre davant els ciutadans si es produeix un repunt dels contagis".

Ábalos ha insistit a preservar "una mica més de temps" l'instrument normatiu que permet limitar la lliure circulació de persones i vehicles d'acord amb l'ordenament constitucional i ha apostat per "no donar passos enrere i seguir mantenint la guàrdia alta".

I ha subratllat que si els espanyols s'han sacrificat, els polítics han de ser responsables per no donar peu "perquè tot aquest sacrifici i esforç caigui en sac foradat".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus