El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assenyalat que el Ministeri de Sanitat s'està plantejant utilitzar una aplicació en telèfons mòbils per rastrejar els contactes dels nous contagiats de Covid-19, tot i que ha puntualitzat que cal valorar que no infringeixen la Llei de Protecció de Dades i que tenen un "valor afegit" al sistema de rastreig de contactes ja establert en el sistema sanitari.

En roda de premsa després del Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus, l'epidemiòleg ha apuntat que el sistema sanitari espanyol ja té protocols per al seguiment de contactes estrets en malalties infeccioses com la tuberculosi, que s'han utilitzat com a base per aplicar en la Covid- 19.

L'expert ha indicat que, un cop el nombre de casos és menys important que el de les últimes setmanes, les comunitats autònomes conjuntament amb el Ministeri de Sanitat estan treballant a identificar cas per cas per seguir el seu rastre i poder identificar possibles persones que hagin contagiat. Simón ha afegit que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) té una aplicació específica per al seguiment dels casos, no el rastreig, que ja utilitzen algunes CCAA.

Pel que fa a les 'app' de rastreig, com la que ha utilitzat Corea de Sud per controlar amb èxit la pandèmia, l'expert ha argumentat que "són complicades", ja que "han de demostrar valor afegit per utilitzar-les". Igualment, ha especificat que és complex integrar-les dins de les bases de dades de sistema sanitari i des del punt de vista logístic.

"Alguns països les han utilitzat i altres ho estan pensant. En l'àmbit europeu, hi ha iniciatives per utilitzar aplicacions que siguin compatibles. S'està treballant en aquestes opcions. Però hem de saber quin valor afegeixen", ha especificat. Així, ha afegit que han de respectar la Llei de Protecció de Dades, que és "relativament restrictiva". "Cal tenir molta cura. Poden aportar molt però primer cal saber què aportaran i estar segur que no vulneren aquests drets", ha conclòs.

Simón ha detallat que el Ministeri està treballant amb les CCAA perquè, dins d'aquesta fase de transició, es redueixin els temps entre l'inici de símptomes i la notificació final dels casos. Segons ha afirmat, l'objectiu "molt ambiciós" és que tot aquest procés es produeixi en unes 48 hores. "Estem intentant reduir aquests temps, en lloc de tenir períodes de deu a fins i tot quinze dies, això es redueixi en la mesura del possible a un nombre molt menor", ha valorat. En qualsevol cas, ha precisat que aquest objectiu dependrà de la "capacitat real" de les comunitats autònomes en el rastreig de casos, proves i sistemes de vigilància i notificació.

En un altre sentit, ha avançat que l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) està preparant una nova interfície més visual a la pàgina web especial sobre Covid-19, que incorporarà més informació, desagregada en alguns casos per províncies. "Aquest cap de setmana hem rebut algunes de les proves d'aquesta nova aplicació i és molt probable que en els pròxims dies estigui en obert per a tots els ciutadans", ha comentat.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus