El Regne Unit registra el nombre més elevat de morts a Europa per la COVID-19 per davant d'Itàlia, en sumar més de 32.000, indiquen les dades difoses aquest dimarts per l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS).

L'ONS ha informat que 29.648 persones han mort pel virus a Anglaterra i Gal·les fins al passat 27 d'abril -enfront de 29.079 a Itàlia-, el que, afegit als decessos a Escòcia i Irlanda del Nord, donarien un total de 32.313 víctimes mortals, segons càlculs dels mitjans locals.

Aquesta xifra és superior a la que fa servir el ministeri de Sanitat de Govern conservador, que dilluns va parlar d'un balanç total de morts en territori britànic de 28.734 des que va començar la pandèmia, després d'un increment de 288 en un dia (el menor des del març).

Les anàlisis de l'ONS, basats en els certificats de defunció expedits fins a la setmana en què conclou el seu estudi, inclouen no només els casos confirmats del coronavirus, el que explica la diferència amb les dades del Govern i altres països.

L'organisme se centra a més a Anglaterra, la regió més poblada del Regne Unit, i Gal·les, mentre que Escòcia i Irlanda del Nord fan el seu propi recompte.

Les estadístiques de l'ONS per als set dies fins al 24 d'abril assenyalen que hi va haver a Anglaterra i Gal·les en aquest període 21.997 morts per qualsevol causa, fet que suposa 11.539 més que la mitjana per a aquests dies de l'any, si bé l'increment de 354 decessos va ser el més baix des del 20 de març.

El descens general dels decessos indicaria, tal com assegura el Govern, que el Regne Unit ha superat el pic de la pandèmia, si bé de moment considera prematur aixecar les restriccions imposades per evitar la propagació de virus.

Les xifres de l'ONS així mateix revelen que, tot i que les morts per qualsevol causa en hospitals van baixar a la setmana fins al 24 d'abril, van augmentar les registrades en residències de gent gran, amb un increment de 595, fins a 7.911.

Davant pressions de l'oposició perquè clarifiqui la seva estratègia, està previst que el primer ministre, Boris Johnson, que ell mateix va estar ingressat pel virus, precisi aquesta setmana els seus plans per al desconfinament i la reactivació de l'economia.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus