06 de maig de 2020
06.05.2020
Diari de Girona

El Constitucional obre avui la via per revisar la sentència sobre el procés independentista

L'alt tribunal admetrà a tràmit en el primer ple no presencial de la seva història els recursos presentats per nou dels polítics condemnats

05.05.2020 | 23:14
González Rivas, en una foto d'arxiu, va convocar un ple telemàtic.

El Tribunal Constitucional (TC) farà avui el primer pas per revisar la sentència del procés quan admeti a tràmit en el primer ple no presencial de la seva història els recursos de nou dels condemnats contra la sentència del Suprem. Ho faran en un ple telemàtic convocat pel seu president, Juan José González Rivas, mitjançant procediment substancialment escrit, no per videoconferència, en què els magistrats es comunicaran via telèfon i correu electrònic, ja que es tracta d'un ple que analitzarà qüestions de forma, és a dir admissions a tràmit, i no de fons, cas en el qual no es podria celebrar d'aquesta manera.

A l'ordre del dia hi ha diverses qüestions entre les quals sobresurt l'admissió a tràmit dels recursos d'empara dels condemnats pel procés Jordi Turull, Jordi Sánchez, Josep Rull, Carles Mundó, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Joaquim Forn contra la sentència de la Sala Segona del Tribunal Suprem, que compten ja amb els informes de lletrats de tribunal i seran admesos.

Només faltaran les empares interposades pel president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller Raül Romeva, que no estaran sobre la taula, ja que van plantejar el passat març la recusació dels dotze jutges que integren el Constitucional. Els dos polítics qüestionen la imparcialitat de tots els membres del tribunal per prejudicis «ideològics» davant el moviment independentista, el que impediria als magistrats adoptar mesures sobre les seves empares fins que no es resolgui la recusació.

Fonts jurídiques van explicar que tot apunta que sengles recusacions seran rebutjades perquè no tenen fonament i, a més, perquè en cas de prosperar no hi podria haver un tribunal que revisés després les empares contra la sentència del Suprem. Les fonts recorden que hi ha doctrina que estableix que les recusacions massives d'un tribunal són inadmissibles i aclareixen que no s'ha resolt encara per un problema processal, si bé probablement es faci en un nou ple que es convocarà d'aquí a quinze dies.

Ja resolts, es tractarà immediatament després l'admissió de les empares de Junqueras i Romeva, que s'uniran a les de la resta de condemnats, que s'han repartit entre diversos magistrats, alguns en compten amb més d'una i d'altres, en canvi, no en tenen cap. Els recursos no s'acumularan sinó que es revisaran de manera independent ja que plantegen problemes diferents, tot i que hi haurà un "recurs pilot" que probablement sigui el que plantegi assumptes més complexos que afecten la resta i que marqui la doctrina per als altres.

Es mantindrà també la coordinació pel mateix equip de lletrats que ha revisat fins a la data tots els recursos del procés durant la instrucció de la causa i que coordina el magistrat Cándido Gómez Pumpido, per la seva dilatada experiència en assumptes de dret penal, a qui ara s'unirà també un altre penalista Antonio Narváez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook