El president de Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que la desescalada serà "cogovernada i asimètrica" i la dirigiran junts el Govern d'Espanya i els executius de les diferents comunitats autònomes "tot i que la validació última la tindrà el Ministeri de Sanitat".

En la seva primera compareixença al Congrés que en aquesta jornada debat i vota la pròrroga a l'estat d'alarma, Sánchez ha garantit el "paper protagonista" de les comunitats en el procés de desescalada i els ha ofert "capacitat interpretativa per desenvolupar les ordres que es dictin, donada la complexitat de la situació".

Sánchez ha explicat que s'ha establert un procediment de "cogovernança" per "ordenar el treball i la presa de decisions", en què el Ministeri de Sanitat adoptarà la decisió final, "que preferentment serà consensuada".

El president també ha deixat clar als partits i les autonomies que l'estat alarma "no és cap recurs retorçat del centralisme sinó una eina per limitar mobilitat unes setmanes més i que el virus es desplaci sense control entre províncies". "No és cap ardit per limitar llibertats, totes les llibertats estan intactes", ha dit el president, que s'ha referit a la pròrroga com "un escut" davant de la propagació de l'epidèmia.

Per a Sánchez l'estat d'alarma salva vides, "vides extremenyes i catalanes, andalusa i gallegues, d'esquerres i de dretes, vides en definitiva de compatriotes. És el moment d'unitat, no de retrets, és el moment de prendre una decisió transcendental que ens marcarà per sempre".

"Campi qui pugui"

En aquesta línia ha demanat el vot a favor de la pròrroga perquè la unitat s'imposa "al campi qui pugui". A les comunitats els ha recordat que s'hauran d'adreçar a Sanitat les seves propostes indicant quines províncies han de canviar de fase, illes o territoris d'àmbit inferior i quines mesures s'aplicaran.

Ha explicat que les propostes hauran de tenir una descripció de les mesures a adoptar, que hauran d'estar previstes en el pla de desescalada. I afegiran, ha dit, les que considerin oportunes "amb la deguda justificació".

Sánchez també ha assenyalat que les comunitats hauran de realitzar una anàlisi de les capacitats estratègiques disponibles al sistema sanitari, de l'evolució epidemiològica en el territori i els mecanismes per reduir el risc de contagi.

Finalment, el president del Govern ha comentat que hauran d'indicar qualsevol aspecte econòmic, social o de mobilitat rellevant per a la presa de decisions.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus