La resposta inflamatòria que provoca el coronavirus afavoreix l'aparició de trombosi venosa o arterial, així com lesions cardíaques. Ara, científics espanyols han constatat que els anticoagulants poden millorar la supervivència dels pacients amb COVID-19

Els resultats d'aquesta investigació amb 2.773 pacients es publiquen a la revista The Journal of the American College of Cardiology (JACC) i, segons els seus autors, aquestes troballes podrien aportar una nova visió sobre com tractar i manejar als pacients amb coronavirus una vegada que ingressen en els hospitals.

El treball està dirigit per Valentí Fuster, director del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), a Madrid, i de l'Institut Cardiovascular Mont Sinaí de Nova York (Estats Units). "Aquest treball demostra que els anticoagulants (fàrmacs que alenteixen la coagulació de la sang), administrats per via oral, subcutània o intravenosa, poden tenir un paper important en la cura dels pacients amb COVID-19 en prevenir possibles esdeveniments mortals associats amb el coronavirus, com atacs cardíacs, accidents cerebrovasculars i embòlia pulmonar", assegura Fuster.

En la seva opinió, "l'ús dels fàrmacs anticoagulants s'ha de considerar quan els pacients ingressen en urgències i han donat positiu per COVID". No obstant això -reconeix-, cada cas s'ha d'avaluar de forma individualitzada per tenir en compte el risc potencial de sagnat o de predisposició a les hemorràgies.

En una nota, el CNIC detalla que una de les principals complicacions que dificulta el maneig dels pacients amb COVID-19 és la formació de trombes o coàguls de sang que pot provocar esdeveniments tromboembòlics potencialment mortals.

Un recent estudi, també publicat en JACC, explicava que la resposta inflamatòria que provoca el virus afavoreix l'aparició de trombosi venosa o arterial, així com de lesió miocardíaca, miocarditis i arrítmia. Els seus autors assenyalaven que les persones infectades pel coronavirus tenen un major risc de patir una malaltia tromboembòlica venosa (ETV, trombosi venosa i embòlia pulmonar).

Les raons, segons aquest treball, era que aquests pacients presenten paràmetres de coagulació de la sang anormals o tenen nivells de D-dímer molt elevats, un marcador de risc d'ETV.

Ara, els investigadors del Centre d'Informàtica COVID Mont Sinaí s'han avaluat les dades de 2.773 pacients amb COVID-19 que van ser ingressats en cinc hospitals del Sistema de Salut Mont Sinaí a Nova York, entre el 14 de març i l'11 d'abril de 2020 .

En aquella data, metges dels hospitals Mont Sinaí, davant les sospites de l'estreta relació entre la COVID-19 i els problemes de coagulació, van decidir administrar anticoagulants a alguns dels pacients, explica Fuster.

Gràcies a això, ara s'ha pogut fer aquest estudi observacional amb 2.773 pacients, dels quals 786 (28%) van rebre anticoagulació; els resultats mostren que aquest tractament es va associar amb una millor supervivència hospitalària entre els pacients, tant dins com fora de la unitat de cures intensives.

Per demostrar aquesta major supervivència, els investigadors van analitzar diferents variables. Per exemple, van constatar que la teràpia amb anticoagulació va tenir un efecte més pronunciat en els pacients que van precisar ventilació assistida: així, el 62,7% dels pacients intubats que no va ser tractat amb anticoagulants va morir, en comparació amb el 29,1% dels pacients intubats tractat amb anticoagulants.

Segons els investigadors, això pot suggerir que els pacients amb malalties més greus poden beneficiar-se dels anticoagulants des dels primers moments.

A més, es van fixar en els quals no van sobreviure i en el temps que van trigar a morir: d'aquells que no van sobreviure, els tractats amb anticoagulants van morir després de passar una mitjana de 21 dies a l'hospital, en comparació amb els pacients sense tractar amb aquests medicaments, que van morir després d'una mitjana de 14 dies a l'hospital.

Així mateix, es va observar que el tractament amb anticoagulants no va augmentar de manera significativa el risc d'esdeveniments adversos en forma de sagnats.

"Com cardiòloga que ha estat en servei atenent a pacients amb COVID durant les últimes tres setmanes, he observat un augment en la quantitat de casos de trombes de sang entre persones hospitalitzades, per la qual cosa és fonamental demostrar si els anticoagulants tenen beneficis", apunta Anu Lala, de l'Escola de Medicina Icahn a Mont Sinaí.

Per Fuster, aquest és un treball observacional "molt interessant", que si bé cal validar amb més investigacions, demostra que els pacients tractats amb anticoagulants tenen un millor pronòstic vital sense incrementar el risc d'hemorràgia.

En aquest sentit, assenyala a Efe que el següent pas és un estudi amb 5.000 pacients de COVID per avaluar l'efectivitat dels anticoagulants que es prescriuen actualment i calcular la dosi; en unes setmanes es podrien tenir els primers resultats.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus