El Govern va aconseguir, gràcies a Ciutadans i el PNB, l'autorització del Congrés per prorrogar l'estat d'alarma, tot i que va rebre crítiques de tota l'oposició, fins i tot de les forces que li van donar suport i que li van exigir alternatives. Per la mínima, amb només 178 vots a favor, els del PSOE, Unides Podem, Cs, PNB, Teruel Existe, Coalició Canària, Nova Canàries, PRC, Més País i Compromís, es va aprovar l'ampliació de l'estat d'alarma fins al pròxim dia 24.

Els vots en contra van ser 75 i les abstencions, incloses les de PP, van arribar a 97, un resultat que representa el menor suport polític a les pròrrogues aprovades des que es va decretar l'estat d'alarma.

L'executiu de Pedro Sánchez va rebre aquest aval a canvi de comprometre's a donar un major protagonisme a les autonomies i d'acceptar les condicions que li han posat els nacionalistes bascos i Ciutadans. La desescalada serà en «cogovernança» amb les comunitats autònomes i es prendran mesures consensuades, va dir Sánchez en un hemicicle en què va escoltar crítiques a la seva gestió de totes les forces de l'oposició i advertències perquè prepari un «pla B» de gestió d'aquesta crisi que ja ha provocat prop de 26.000 víctimes mortals.

Per totes elles, es decretarà dol oficial un cop el país entri en la «fase 1» de la desescalada i se celebrarà un acte d'homenatge que ja s'està preparant, va anunciar Sánchez. El president va demanar «unes setmanes més», sense especificar quantes, per mantenir l'actual situació, argumentant que seria «un error absolut» revocar les limitacions de circulació i comprometre les ajudes en favor d'autònoms, pimes i famílies.

Des de Ciutadans, la seva presidenta, Inés Arrimadas, va justificar el suport a la pròrroga, després de pactar una sèrie de condicions amb Sánchez, perquè creu que és el millor per als espanyols i va advertir el cap de l'executiu que, al marge del que pugui passar d'aquí a dues setmanes, «necessita un pla B de sortida».

També el PNB va condicionar el seu suport a la «cogestió» de la desescalada amb les autonomies, proposta aprovada per la cambra baixa, que s'inclourà en el decret de l'estat d'alarma. El seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, va apuntar a més la possibilitat que no totes les fases del desconfinament necessitin l'estat d'alarma i va recordar que la llei permet la seva aplicació parcial.

La rèplica del líder de l'oposició, Pablo Casado, al cap de l'Executiu es va centrar en què aquesta situació no pot mantenir-se de forma indefinida i en què la intenció de Sánchez no és altra que mantenir poders polítics «absoluts».

També es va allunyar del Govern ERC, formació que va rebutjar l'ampliació i va retreure al cap de l'executiu que hagi triat la dreta per negociar en lloc dels republicans.

Nuet trenca la disciplina a ERC

En tot cas, Joan Josep Nuet, líder de la plataforma Sobiranistes i integrat en el grup d'ERC al Congrés, es va abstenir en la votació en contrast amb el «no» dels seus companys d'escó. Nuet, excoordinador general d'EUiA, va ser un dels fitxatges d'ERC per a les eleccions generals del 28 d'abril de 2019, fet que el va portar a apartar-se de Catalunya a Comú i a integrar-se llavors en les llistes republicanes com a número 4 al Congrés per Barcelona, en representació de Sobiranistes.