L'epidemiòleg Antoni Trilla un dels assessors del Govern, ha assegurat que "el millor" seria que el Ministeri de Sanitatde desconfinament, en contra del que ha demanat aquesta comunitat.

"Des del punt de vista estrictament sanitari, que no és l'únic, però que per a mi és el principal, les xifres de Madrid aconsellen molta més prudència que ser agosarats" a la desescalada, ha declarat el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Per a l'expert, "hi ha d'haver moltes pressions per totes bandes, però entenc que s'arribarà a la millor decisió, i per a mi aquesta seria que Madrid mantingués uns dies més la situació actual".

Sobre l'informe del Consell Assessor de Salut de Catalunya, que, entre d'altres coses, critica que no hi hagi hagut una veu cientificotècnica consensuada sobre aquesta pandèmia, Trilla ha sostingut que "la discrepància científica és necessària i saludable".

Això sí, ha apuntat que els científics han de ser prudents en aquesta discrepància i "no llançar opinions molt categòriques, que en el nostre terreny i amb aquesta malaltia poques n'hi ha".

Trilla ha interpretat que l'informe del Consell Assessor de Salut el que apunta és que el govern català hauria de tenir "un Fernando Simón" que informés de la part científica de l'evolució de l'epidèmia.

"Si el Govern fa cas d'aquest informe i vol revisar una mica la seva política de comunicació, i tenir un portaveu més visible i clar, perfecte, la resta seguirem com fins ara, opinant educadament. Si ens diuen aquí tots callats, que l'única veu és aquesta, entrem en una situació que, especialment en el món de la ciència, en què no hi ha veritats absolutes, és dolenta".

Pel que fa a la reobertura avui divendres al matí de les platges de la ciutat de Barcelona, tancades des del 16 de març per la pandèmia, només per fer esport, Trilla ha dit que "els avantatges de la platja és que és un espai obert, però hem de mantenir la distància i hem de fer-ne un bon ús".

Sobre la revisió de les franges horàries per sortir al carrer amb l'arribada de l'estiu, el cap d'Epidemiologia del Clínic ha considerat que haurien de fer-se apel·lant a la responsabilitat i aplicant la "descentralització i l'asimetria", ja que són molt diferents les condicions a Astúries que les d'Andalusia.

"En les hores de sol, en determinades zones del país, inclosa Catalunya, quan fa molt de sol gairebé el millor seria prescriure que féssim tots la migdiada", ha comentat el metge català.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus