La Guàrdia Civil va detenir a Barcelona un ciutadà marroquí seguidor de l'organització gihadista Estat Islàmic profundament radicalitzat i que volia dur a terme una acció terrorista per a la qual buscava possibles objectius per la ciutat saltant-se de forma habitual el confinament de l'estat d'alarma.

L'operació, dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 4 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, ha estat desenvolupada de manera conjunta amb les autoritats marroquines i nord-americanes i ha permès prevenir la comissió d'un possible atac terrorista.

L'Estat Islàmic i grups afins han incitat recentment els anomenats «actors solitaris» a la comissió d'atemptats terroristes contra occident, segons va explicar la Direcció General de la Guàrdia Civil.

Diversos atacs a Europa

En aquest context emmarquen els investigadors diversos atacs terroristes comesos des que es va iniciar l'expansió del coronavirus per Europa per actors individuals mitjançant l'ús d'armes blanques i atropellaments amb vehicles.

Des de fa temps existien referències de l'afinitat de l'arrestat a l'Estat Islàmic, però fins fa poc la seva radicalització es mantenia sota una aparença de discreció i la policia no l'havia identificat com un actor crític. Ha estat durant l'estat d'alarma decretat davant la pandèmia del coronavirus quan el seu procés de radicalització s'ha vist culminat de manera cridanera i preocupant.