La Comissió Europea (CE) es planteja obrir un expedient d'infracció contra Alemanya després que el Tribunal Constitucional del país hagi considerat que les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no són «obligatòries» en una sentència en què ha declarat parcialment inconstitucional la compra de deute públic que el Banc Central Europeu (BCE) va iniciar el 2015.

En una resposta a la carta de l'eurodiputat alemany dels Verds Sven Giegold, la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, assegurava ahir que la CE «està analitzant els propers passos, inclosos els procediments d'infracció». A més, Von der Leyen va advertir que el TJUE «sempre té l'última paraula sobre el dret de la UE». Brussel·les considera que el veredicte de la cort nacional ha envaït les competències comunitàries i, per sobre de tot, pel que fa a l'execució del dictamen, podria constituir una «violació» del Tractat de la Unió.

Giegold va mostrar la seva sorpresa per la ràpida resposta de von der Leyen, que només va trigar dues hores a contestar la seva petició, quan les rèpliques als parlamentaris poden demorar-se setmanes.

En una sentència dimarts passat, el Tribunal Constitucional d'Alemanya va declarar que les compres de deute públic del BCE iniciades el 2015 són parcialment inconstitucionals perquè ni el govern ni el parlament alemany van revisar les decisions de la institució. El tribunal, doncs, va donar tres mesos a la institució per justificar la proporcionalitat del programa i va instar el Bundesbank a deixar de comprar deute públic a través del BCE si la institució no pot justificar la necessitat d'aquestes compres.

En aquest sentit, els jutges alemanys van contradir el TJUE, que el 2018 va opinar el contrari i va avalar el programa. La decisió del tribunal no influeix en els programes de compres de l'organisme que presideix Christine Lagarde en el marc de la crisi pel Covid-19.