Si Florence Nigthingale aixequés el cap potser s'indignaria amb l'escàs reconeixement que reben les actuals professionals de la infermeria, que tot i ser un dels puntals del sistema sanitari durant la pandèmia tenen una presència nul·la als comitès d'experts creats aquests dies.

Així se sent Meritxell Peiró, veterana infermera i actualment supervisora de la Unitat respiratòria de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, que ha considerat: "Les infermeres estem molt oblidades".

Un exemple clar d'aquest oblit és la nul·la o escassa presència d'aquesta professió en els diversos comitès d'experts i d'altres àmbits de decisió, tant del Govern central com de la Generalitat, que es van crear al principi per afrontar la pandèmia i ara planificar el desconfinament, ha considerat.

Avui, dia 12, es commemora arreu del món el Dia Internacional de la Infermeria, coincidint amb la data del naixement de la infermera Florence Nigthingale (1820-1910), a qui es considera la precursora de la infermeria professional moderna.

A més, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar que el 2020 havia de ser l'any de la Infermeria, una pretensió que ha passat a segon pla a causa de la irrupció tràgica del coronavirus.

Aquestes commemoracions, que ningú imaginava que s'haurien de viure a través de les xarxes socials, arriben després de dos mesos de dura lluita contra la Covid-19.

El virus ha provocat una reestructuració de pràcticament tots els hospitals i fins i tot dels centres d'atenció primària, per poder dedicar gairebé en exclusiva tots els esforços a tractar els malalts infectats.

Meritxell Peiró ha relatat que, "al principi, va ser molt dur. No és només reestructurar espais, sinó també gestionar el personal i situar-lo en els llocs adequats".

"Els equips han respost totalment. Infermers veterans i els que no tenen tanta experiència han treballat junts, però ara estem acusant un cansament físic i psicològic per les dures situacions que hem viscut", ha afegit.

El personal d'infermeria, ha considerat, "és molt camaleònic, l'adaptació als canvis ha estat brutal", tot i el sobreesforç que ha comportat.

Però el relaxament sembla que no arriba perquè "estem tots a l'expectativa, a veure què passa i atents a un possible repunt" de les dades d'infectats, després de dues setmanes de l'inici del desconfinament amb la sortida, primer, dels nens al carrer i, després, dels grans i la resta d'adults.

"Hem de reinventar-nos -ha apuntat Peiró- i a partir d'ara fer més visites de seguiment per telèfon o videoconsulta", com una forma més d'atenció als pacients, una lliçó apresa d'aquesta crisi.

Els col·legis d'infermeres i malalts de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona commemoren el Dia Internacional de la Infermeria entre la reivindicació del paper del col·lectiu durant la pandèmia, en què "estan treballant al 200 per cent", ha afirmat el de Barcelona, i videoconferències per reflexionar sobre la Infermeria i la Covid-19, com en el de Girona.