El benefici de les grans empreses cotitzades espanyoles que formen part de l'Ibex 35 s'ha ressentit en el primer trimestre per l'aturada econòmica provocada per la pandèmia de covid-19, i suma pèrdues històriques properes als 600 milions d'euros, si bé la caiguda dels ingressos ha estat només del 8,6%. Per aquest motiu el benefici brut d'explotació abans d'interessos, amortitzacions i impostos (Ebitda), ha caigut un 14,1%.

Com explica el director d'anàlisi de MG Valores, Nicolás López, això es deu en part al fet que les despeses són fixes i la caiguda dels ingressos no es pot compensar amb una retallada de despeses equivalent, i les pèrdues van augmentant a mesura que baixem en les magnituds del compte de resultats.

A més, afegeix l'expert, en aquest primer trimestre aquest efecte s'ha vist amplificat pel tema de les provisions extraordinàries que han dotat sobretot els bancs però també altres companyies, per anticipar-se a l'impacte de l'aturada econòmica en els propers mesos.

La patacada ha estat històrica perquè entre gener i març de 2019 el benefici conjunt de les cotitzades de l'Ibex va sumar 9.465,7 milions d'euros; i tot apunta que en els propers mesos els resultats poden ser encara pitjors, ja que el confinament només ha estat vigent quinze dies dels tres primers mesos de 2020.

De les 35 companyies que actualment formen part de l'IBEX, vuit van millorar els seus beneficis -Acciona, CIE, Colonial, Enagás, Endesa, Grifols, Iberdrola i Viscofán-; vuit van patir pèrdues -Arcelor, BBVA, Cellnex, Ence, Ferrovial, IAG, Melià i Repsol-, i la resta va reduir els seus beneficis.

L'impacte de la pandèmia de covid-19 ha estat parcial, explica l'analista de XTB Darío García, i cal esperar que sigui més gran en els propers trimestres, quelcom que de fet ja dona per segur el mercat.

«Segona onada»

Totes les projeccions que s'estan fent ara van enfocades a intentar preveure el que pot passar en els següents mesos, afegeix, però la molt probable «segona onada» del coronavirus pot frustrar la previsió que pogués haver-hi «millores respecte els confinaments i a el desenvolupament de determinades activitats».

El director d'Inversions de ATL Capital, Ignacio Cantos, confirma que no hi haurà aquesta «nova normalitat fins pràcticament el mes de juliol, així que amb total seguretat els resultats del segon trimestre seran pitjors». S'esperen caigudes d'entre el 40% i el 50% de vendes i fins i tot que moltes de les empreses entrin en negatiu, afegeix: «Amb molt honroses excepcions», assenyala, serà un trimestre molt complicat per a la major part de les empreses.

Excloses aquelles l'any fiscal de les quals és diferent -Inditex i Siemens Gamesa-, si s'examinen els comptes amb atenció les desorbitades pèrdues acumulades durant el trimestre -587 milions d'euros- es deuen sobretot a tres companyies: BBVA, IAG i ArcelorMittal.

El BBVA va destinar 1.433 milions a provisions per al coronavirus, als quals va haver d'afegir 2.082 per cobrir la pèrdua de valor de la seva filial als EUA, el que li va ocasionar unes pèrdues de 1.792 milions d'euros en el trimestre. La resta d'entitats financeres va dotar també abundants provisions.