El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va reclamar ahir des del Congrés dels Diputats el suport dels grups a la nova pròrroga de l'estat d'alarma, que no compta, per ara, amb prou vots per prosperar. En resposta a la intervenció del portaveu del PNB, Aitor Esteban, Sánchez va prometre desplegar «un estat d'alarma diferent» amb més «coordinació» amb les CCAA. El president espanyol va criticar l'actitud del PP i li va reclamar que aprofiti la Comissió per a la Reconstrucció que es va engegar ahir per aportar mesures, i no com a eina per fer oposició. «La unitat salva vides, empreses i llocs de treball», va sentenciar.

Sánchez va comparèixer a la sessió de control del Congrés on va rebre dures crítiques per part del líder del PP, que li va preguntar -sense èxit- si pensa demanar el rescat per pagar la factura del covid-19, i va insistir en el seu pla 'B' per al desconfinament que substitueix l'estat d'alarma per legislació bàsica. Casado li va retreure que aspiri a mantenir la seva «geometria variable» i va assegurar que el PP no tornarà a donar suport a la pròrroga de l'estat d'alarma per «arruïnar Espanya per tercera vegada».

En la seva resposta, Sánchez va admetre que la crisi del covid-19 generarà una aturada econòmica, però va insistir que el camí per avançar en la recuperació «és la unitat», com ho demostra, va dir, l'acord per flexibilitzar els ERTO. «Crec que el seu grup està cridat a salvaguardar aquesta unitat que pot salvar vides i llocs de treball», va afirmar. «El camí és el de la unitat i que entre tots salvem aquesta unitat per salvar vides, empreses i llocs de treball, va indicar Sánchez, que va reclamar al líder del PP que «abandoni la confrontació, sumi i treballi» a la Comissió per a la Reconstrucció que es reunia ahir al Congrés.

Suport amb matisos del PNB

Sánchez també va respondre una pregunta del portaveu del PNB, Aitor Esteban, que li va retreure que hagi utilitzat l'estat d'alarma per fer canvis en els drets competencials de les institucions i va lamentar que es digui que el País Basc va passar a la fase 1 del desconfinament per criteris «polítics» i no sanitaris a canvi del seu 'sí' a la pròrroga de l'estat d'alarma. El PNB ja ha apuntat que no donarà suport a una nova pròrroga que mantingui centralitzades les competències.

El president espanyol, que va afirmar que el desconfinament al País Basc és «en base a criteris tècnics, i no polítics», va assegurar que el missatge que llança sobre la «nova normalitat» té com a objectiu evitar el relaxament. «No podem relaxar els missatges que traslladem a la ciutadania», va dir. En tot cas, Sánchez va negar que el seu executiu hagi centralitzat les competències en aquesta crisi, i va prometre que desplegarà un «estat d'alarma diferent» perquè «la situació és diferent a fa vuit setmanes». «Necessitem culminar aquesta etapa, i a partir d'aquí crec que hem d'obrir un debat polític a aquesta càmera per veure com reforcem els mecanismes de coordinació entre els diferents nivells de l'administració», va sentenciar.

Sánchez també va voler negar que l'acord assolit amb Cs per a la pròrroga de l'estat d'alarma de la setmana passada impliqui en les seves prioritats polítiques. Ho va fer en resposta a una pregunta del diputat de Bildu Oskar Matute, que li va reclamar que aclareixi si aposta per la «dreta neoliberal» per la majoria de la moció de censura. El president espanyol va afirmarque l'estat d'alarma «no és un projecte polític» i va insistir que la seva prioritat és «reforçar l'estat del benestar».