El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va dir ahir que «si el Govern decideix» finalment obligar la població a fer servir mascaretes caldrà explicitar «molt bé les excepcions» perquè no siguin un problema per als que no poden usar-les. Així va respondre Simón en la seva roda de premsa diària quan va ser preguntat per si l'Executiu està estudiant la possibilitat de fer obligatori l'ús de mascaretes en espais públics, no només tancats, també als carrers, i que defensen algunes autoritats com les de la Comunitat de Madrid.

«M'han de permetre que no parli en boca de Govern, el Govern és molt ampli, té moltíssims sectors i de fet hi ha una ministra portaveu», va puntualitzar l'epidemiòleg per dir a continuació que «el de les màscares és un tema recurrent» en els grups tècnics, que consideren que «són una bona mesura de prevenció» que «pot ajudar-nos moltíssim» en aquesta última fase de l'epidèmia. Però els experts també creuen que «la millor màscara són els dos metres de distància» perquè no serà «fàcil» que es pugui obligar a tothom a portar-les, «ja que hi ha grups de persones que no poden o poden fer-ho per períodes molt breus per diferents raons -ansietat, patologies de fons ...-. I en els nens, per exemple, pot ser complicat».

«Crec que l'ús de màscares ha de ser altament recomanable i que tothom que pugui la faci servir en espais públics, sobretot quan es creua amb altres persones en un espai en el qual no pot mantenir les distàncies és quan de veritat té un efecte i es pot utilitzar», va insistir. Cal entendre -va prosseguir- com funciona la transmissió: «una persona que va sola amb el seu cotxe que porti o no la mascareta és indiferent; això sí, quan baixa i comença a interrelacionar-se, pot ser necessari». Així que «si a la fi es fa obligatori, caldrà valorar molt bé com s'expliciten les excepcions d'ús o les persones que tinguin aquesta possibilitat de no utilitzar-les per les seves condicions personals o en quin moment poden no utilitzar-les».

«Si es decideix finalment que sigui obligatori, hi ha molts altres factors al marge dels merament tècnics, hi ha factors que poden facilitar el control de la via pública, hi ha factors polítics, d'educació, que nosaltres no fem servir bé i que els grups que el controlen hauran de valorar-los», va resumir. Per acabar dient que «si el Govern pren una decisió, entenem que el que caldrà fer és actuar d'una manera el més racional possible i aconseguir que les excepcions es puguin garantir» perquè no acabin sent un «problema» per a aquests col·lectius. De moment a Espanya l'us de mascaretes només és obligatori en el transport públic.