La Generalitat demanarà al Govern central que autoritzi manifestacions malgrat l'estat d'alarma, amb mesures correctores com que siguin estàtiques, en carrers d'almenys 20 metres d'ample, respectant dos metres entre els assistents, amb mascareta i higiene de mans i sense pancartes compartides. Així ho va explicar ahir en una roda de premsa telemàtica el conseller d'Interior, Miquel Buch, que va anunciar que preveuen que el centre d'emergències Procicat aprovi avui la proposta que formularà la Generalitat, com a pas previ a demanar la seva autorització al Govern central amb l'objectiu de garantir el dret a la manifestació amb garanties sanitàries en plena pandèmia del coronavirus.

Buch, que va deslligar la presentació d'aquesta proposta de la manifestació independentista de la Diada de l'11 de setembre, va assegurar que han impulsat aquesta mesura perquè els preocupa la seguretat i la salut dels ciutadans però també que algú «vulgui «aprofitar» la crisi del coronavirus per «laminar drets» dels catalans.

Segons el conseller, les mesures que s'han plantejat, amb l'objectiu que avui siguin aprovades en el Procicat, pretenen donar una resposta «efectiva» al dret a manifestació i, alhora, garantir la seguretat sanitària en l'actual pandèmia pel coronavirus.

Per aquest motiu, la Generalitat proposarà al Govern central que autoritzi la celebració de manifestacions independentment de la fase del procés de desescalada en què estigui l'autonomia.

Per part seva, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va afirmar no conèixer el pla de la Generalitat per demanar a l'executiu que autoritzi manifestacions en ple estat d'alarma i no va voler, «per prudència», fer comentaris. «L'analitzarem i després ens manifestarem sobre això», va afirmar el ministre.