El president de la Generalitat, Quim Torra (JxCat), va assegurar ahir que no convocarà de moment les eleccions autonòmiques que va anunciar el 29 de gener, com li reclama el seu soci de govern, ERC, per la situació creada per la pandèmia del coronavirus, «per responsabilitat i rigor», «per Catalunya i per la vida». Torra va publicar un article a La Vanguardia coincidint amb el segon aniversari de la seva presa de posició com a president de la Generalitat, un càrrec, va afirmar, al qual «no havia aspirat mai».

Torra, que al gener va anunciar que convocaria eleccions un cop aprovat el pressupost de la Generalitat, va explicar que «ara hem de posar el país per davant dels partits». «Per responsabilitat i rigor», va destacar. El president de la Generalitat va afegir que és «conscient» que «són precisament aquests dos últims mesos els que hauran causat la sacsejada més gran a Catalunya, a Europa i al món amb la pandèmia del coronavirus».

«I és per això que, més que mai, cal repensar bé el futur per preparar-lo amb tot el talent i l'excel·lència que siguem capaços com a país. Ho hem de fer sense deixar de pensar en el patiment causat avui i cada dia per aquesta malaltia», va escriure.

Torra va demanar que es recordin «els que hem perdut sense el comiat imprescindible», va indicar que «hem de ser aquesta nació contra corrent que hem estat sempre», «sense estat o amb un estat en contra», i va assegurar que «el meu Govern i jo, com a president, ens hi deixarem la pell».

«És per això -va afegir- que cal enquadernar ara una actuació urgent per frenar l'emergència sanitària i una actuació determinada per reactivar l'economia i protegir les persones més vulnerables».

Torra entén que, en conseqüència, «ara no és moment d'abocar el país, les institucions i els partits a un procés electoral que dissoldria el Parlament i la seva capacitat legislativa i que convertiria allò que ha de ser el moment de la cooperació en una competició descarnada d'interès dels partits». Va argumentar, a més, que «si no convoquem unes eleccions per poder aprovar un pressupost, tampoc ho farem ara enmig de l'emergència sanitària, econòmica i social més gran dels últims temps».

Per part seva, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va exigir «pactar escenaris i calendari» electoral per a Catalunya, per tal d'evitar «presses, improvisacions i xantatges», després d'advertir que deixar en mans del Tribunal Suprem els pròxims comicis «és una irresponsabilitat».

Els governs de coalició «pacten»

En una entrevista que va respondre per escrit des de la presó al diari ARA, Junqueras manté que els catalans «no es mereixen» unes eleccions imposades per l'Estat i recorda que els governs de coalició, com el del seu partit amb JxCat a la Generalitat, solen conversar i «pactar» els escenaris electorals.

En aquest sentit, l'exvicepresident de la Generalitat opina que deixar la convocatòria electoral en mans del Tribunal Suprem -que en els propers mesos ha de decidir si confirma la inhabilitació de Torra pels llaços grocs- suposa una «irresponsabilitat». «Fa temps que vam avisar i després tot seran presses», va afirmar.