L'excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal va comunicar el passat 27 d'abril al partit la seva baixa com a militant, després del seu progressiu allunyament de la direcció i les seves discrepàncies amb la línia marcada per l'expresident Carles Puigdemont al capdavant de JxCat. Pascal, segons va avançar El Periódico, va traslladar per carta la seva renúncia al president del PDeCAT, David Bonvehí, i l'expresident català Artur Mas. La política va assegurar en l'esmentada missiva que està «molt agraïda per tot aquest temps» que ha passat al partit nacionalista.

Pascal va dirigir el PDeCAT des de la seva fundació el 2016 -com a formació hereva de l'antiga CDC- fins a l'estiu de 2018, que és quan va haver de dimitir per la pressió i desavinences amb Puigdemont. Des de llavors, ha estat una de les principals impulsores de la plataforma El País de Demà, que aglutina veus sobiranistes contràries a la via unilateral cap a la independència i planeja presentar-se a les pròximes eleccions catalanes sota les sigles del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC). La seva baixa del PDeCAT permetria que Pascal se centri ara plenament en aquest projecte.

Líder de la JNC

Pascal va liderar la Joventut Nacionalista de Catalunya i més tard va ser portaveu de Convergència. Posteriorment, va ser una de les dirigents en la reconversió cap al Partit Demòcrata, del qual va ser coordinadora general juntament amb Bonvehí.