El 35% dels pacients de coronavirus segons ha explicat aquest dilluns la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc).

En un comunicat, aquesta societat científica ha assenyalat que la infecció Covid-19 no només afecta el sistema pulmonar, sinó que es tracta d'una malaltia multiorgànica en què també cobren protagonisme les patologies cardiovasculars, com s'ha posat de manifest en diferents estudis.

La Semicyuc ha organitzat un seminari en xarxa amb el títol 'Patologia cardiovascular en el pacient amb Covid-19', en què experts intensivistes han abordat com el coronavirus afecta el sistema cardiovascular des de diferents punts de vista.

Un d'ells ha estat el tractament a les UCI dels pacients amb hipertensió arterial.

Els inhibidors de l'enzim convertidor de l'angiotensina van ser qüestionats en l'inici de la pandèmia davant el risc que el seu ús per al control de la hipertensió arterial pogués estar associat amb una major mortalitat en els pacients infectats pel virus.

No obstant això, Pablo Millán, intensivista de l'Hospital La Paz (Madrid), ha indicat que, després de diversos estudis internacionals, no s'ha demostrat que els antihipertensius s'associïn amb un major risc d'infecció, ni pitjor evolució durant la malaltia.

Per la seva banda, la cap de l'Àrea de Crítics d'l'Hospital Parc Taulí (Barcelona), Ana Ochagavía, ha detallat com el coronavirus interactua amb el sistema cardiovascular i pot incrementar el risc de dany miocardíac agut.

Ha assegurat que el virus provoca arrítmies molt més freqüents en pacients en UCI (44,4%) que en els que no requereixen cures intensives (6,90%), però també miocarditis a les dues o tres setmanes d'infecció i una elevació de biomarcadors de dany miocardíac.

No obstant això, hi ha un baix percentatge d'infart agut de miocardi de tipus isquèmic.

La doctora ha indicat que entre un 25 i un 35% dels pacients en UCI amb Covid-19 ha patit dany miocardíac i ha advertit que la seva detecció és un senyal d'alarma, ja que empitjora el pronòstic.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus