França va tancar 70 escoles de primària de les més de 40.000 reobertes en la primera setmana de desescalada per la detecció de casos de coronavirus, ha indicat aquest dilluns el ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer, que ha insistit que "és un percentatge molt baix" .

Els tancaments s'han decidit perquè "hi ha un protocol sanitari estricte" i aquesta possibilitat ja estava contemplada, va dir a la premsa durant una visita a un dels col·legis de secundària que tornen a rebre alumnes des d'aquest dilluns al departament de l'Eure (nord) .

Només a la ciutat de Sens, al centre de França, es van tancar 25 escoles perquè hi va haver "un cas de COVID-19" en un adult.

El ministre va dir que de vegades se'ls retreu ser massa prudents i en altres no ser-ho prou: "Estem molt atents a que hi hagi el menor risc possible".

Aquest dilluns van tornar a les escoles 185.000 estudiants de dos nivells de secundària en els departaments que es troben en verd, és a dir, en una situació epidèmica menys compromesa.

Blanquer ha dit esperar que les condicions sanitàries permetran "anar més lluny" i donar també classe abans de l'estiu a estudiants d'aquests mateixos nivells en els departaments en vermell, que cobreixen quatre regions de nord i de nord-est, inclosa la de París.

Això es determinarà a finals de mes, en funció de les condicions sanitàries en aquest moment. També llavors es prendrà una decisió sobre l'eventual retorn dels estudiants dels liceus.

Els alumnes de secundària, a diferència dels de primària, han de portar mascareta a classe i només se la poden treure per menjar.

A primària, únicament un 30% dels alumnes han tornat a tenir classes presencials, mentre que el 70% continuen seguint els cursos a distància, com durant el període de confinament, que a França s'està aixecant progressivament des de l'11 de maig.

Al país s'han superat els 28.100 morts amb la COVID-19 i continua havent-hi més de 19.300 persones hospitalitzades, de les quals prop de 2.100 són a les unitats de cures intensives.