El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir ahir en relació amb la comissió d'investigació sobre la gestió de les residències de gent gran durant la pandèmia, que «es donaran totes les explicacions que calgui», tot i que «seria molt trist utilitzar aquesta qüestió per fer partidisme». En unes declaracions a TV3, es va referir a l'elevada taxa de mortalitat a les residències geriàtriques durant la fase més greu de la pandèmia, i es va mostrar convençut que «s'ha actuat bé, excepte en casos puntuals».

Les residències d'avis depenien a l'inici de la pandèmia del departament de Treball, Afers Socials i Família, en mans d'ERC, i posteriorment van passar a gestionar-se des de la Conselleria de Salut, també d'Esquerra. La CUP ha demanat una comissió d'investigació al Parlament per aclarir l'elevada mortalitat registrada en aquests centres a conseqüència de la covid-19, a la qual han anunciat el seu suport tota l'oposició i també JxCat, soci d'ERC al Govern.

«Tenim xifres molt similars a les d'altres països europeus», va apuntar, ja que en tots ells «ha calgut gestionar una dificultat molt elevada» a centres en els quals hi ha «una població molt vulnerable». «S'ha fet un esforç extraordinari», va explicar abans de destacar amb xifres quin és el model de centres geriàtrics que hi ha ara mateix a Catalunya: «de les 66.000 persones que viuen a residències, 55.000 corresponen a residències privades».

El vicepresident de la Generalitat es va mostrar partidari, en aquest sentit, que «un cop superada la situació d'emergència sanitària, cal pensar quin model de residències volem tenir». Va agrair al personal de les residències «l'esforç tan gran que fan» i va demanar tenir ben present que aquests centres «estan concebuts com a llars, no com a hospitals».

Segons el vicepresident de la Generalitat, abans de la crisi sanitària «cap govern havia previst que el coronavirus fos tan letal», i, pel que fa a la comissió d'investigació sobre residències que molt probablement serà creada demà al Parlament, va dir que el Govern «està disposat a donar totes les explicacions que calgui».

«No hi ha res a amagar»

«No hi ha res a amagar i tot el que s'ha fet es pot explicar perfectament, ja que cal actuar amb transparència», va afirmar Aragonès. Va reiterar que «seria molt trist que es vulgui utilitzar aquesta qüestió per fer partidisme», una reflexió que va dir fer «amb caràcter general» i sense acusar ningú en concret.