Les mascaretes quirúrgiques i higièniques, les més recomanables per a la població, tenen una vida útil d'entre 4 i 8 hores i, a l'hora de conservar-les per a un segon ús, s'han de guardar en una bossa transpirable o un sobre de paper, però mai en la bossa o butxaca, ja que són un vector de contaminació.

Així ho recomanen l'Organització Col·legial d'Infermeria i l'Àrea d'Infermeria de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Respiratòria (SEPAR), que han publicat una infografia i un vídeo animat amb els principals consells per fer un bon ús de les màscares.

Recorden que les màscares quirúrgiques i higièniques protegeixen els altres a través del que s'anomena una protecció comunitària, i la seva vida mitjana útil està entre quatre i vuit hores.

Adverteixen que no és recomanable portar posada una màscara de manera continuada més de sis hores seguides perquè la humitat que poden captar fa que perdi eficàcia.

En treure-se-la, si no s'ha complert aquest temps, és important no guardar-la en la bossa o en una butxaca perquè la màscara és un vehicle de transmissió, de contaminació. Per això, recomanen portar-la en una bossa transpirable, com un sobre de paper, sabent que la part neta és la interna, la que portem enganxada a la cara, i la part bruta és la part externa, que no hem de tocar.

La mascareta ha de cobrir la boca, el nas i la barbeta i tot el que no sigui portar-la així -com posar-la per sota del nas, a la barbeta o al front- és un mal ús d'aquest element de protecció. A més, és molt important saber que no hem de treure'ns la mascareta per parlar, tossir o esternudar.

El president de Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez Raya, avisa que utilitzar malament les mascaretes augmenta el risc de contagi de la Covid-19ja que la superfície externa de la mascareta es considera un vehicle de transmissió i ens podem contagiar.

També genera una falsa sensació de seguretat en qui l'usa, per la qual cosa s'obliden mesures de prevenció que segueixen sent fonamentals com són mantenir la distància de seguretat de dos metres i el rentat freqüent de mans.

Per la seva banda, el coordinador de l'Àrea d'Infermeria de SEPAR, David Díaz-Pérez, afirma que "en una població no entrenada en el maneig d'aquest tipus dispositius, l'obligatorietat del seu ús ha d'anar acompanyada de formació a la població general que hem fer també els professionals sanitaris".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus