Espanya ha patit, a més de les primeres soques del coronavirus que van entrar i van afectar gairebé tot Europa, una "soca asiàtica" que gairebé no ha entrat en altres països europeus, segons un equip d'investigadors espanyols.

La investigació apunta també que l'evolució natural que ha tingut el virus no és compatible amb una manipulació en laboratori -una cosa que atribueix a teories "conspiracionistes" sense base científica- i suggereix a més que en la primera ona epidèmica asiàtica van haver d'existir molts més casos dels que van reportar les autoritats sanitàries.

Els investigadors han conclòs també que entre un terç i la meitat dels infectats per Covid-19 en el món estarien relacionats amb els "supercontagiadors" i han corroborat que l'origen de totes les soques actuals del coronavirus se situa "no abans de novembre de 2019".

L'estudi ha estat realitzat per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) i de l'Institut d'Investigacions Sanitàries (IDIS), liderats pel professor Antonio Salas i el cap de servei de Pediatria del Complex Hospitalari Universitari de Santiago, Federico Martinón.

Per aconseguir la seva identificació, l'equip ha analitzat gairebé 5.000 genomes del coronavirus, que en termes de codi genètic de virus suposen aproximadament 150 milions de lletres, ha informat aquest dijous la Universitat de Santiago.

L'estudi realitzat porta aparellades altres consideracions relacionades amb la data probable de l'inici d'aquesta epidèmia, la més important de segle, i el seu possible origen, que els investigadors situen en el món animal.

Segons el doctor Sales, "aquest és un pas fonamental per entendre el procés de dispersió de virus". "I serà de gran utilitat per intentar preveure i prevenir futurs brots i pandèmies, sigui de coronavirus o altres patògens amb potencial igualment letal o fins i tot superior".

L'investigador ha explicat que "l'escenari a Espanya és una mica particular en el context del continent", ja que van entrar els primers ceps de virus que van afectar gairebé tot Europa, però a més va arribar "una soca asiàtica que amb prou feines va entrar en cap altre país europeu".

Segons els autors, calia identificar les mutacions concretes que van donar lloc a les diferents soques de virus; "Es tractava d'aprofitar tota la nostra experiència en el camp de l'evolució genòmica i portar-la al terreny del SARS-CoV-2".

Processar i analitzar tota aquesta informació "no ha estat fàcil", ha assenyalat la Universitat en una nota de premsa. "És la naturalesa multidisciplinària del nostre grup i la nostra formació en l'àmbit de la infectòmica el que ens ha permès enfrontar-nos a un projecte d'aquestes dimensions", segons el doctor Federico Martinón.

La figura del supercontagiador

La troballa "més sorprenent i innovador" de l'estudi ha estat demostrar l'existència i l'impacte en la pandèmia de persones amb alta sensibilitat per transmetre el virus Covid-19.

Fins al moment, la figura del supercontagiador "s'havia discutit en els mitjans i des d'un punt de vista epidemiològic", però ara els investigadors han demostrat amb proves seva existència.

En alguns llocs han donat lloc al qual els genetistes anomenen tècnicament com "efectes fundadors locals", que s'han traduït en brots epidèmics locals o nacionals.

Els investigadors espanyols que han realitzat aquesta investigació han comprovat que la variabilitat genètica del coronavirus es correspon al que s'esperava per un procés evolutiu natural. En aquest sentit, han assenyalat que les dades que s'han obtingut no serien compatibles amb manipulacions de laboratori, "basades exclusivament en teories 'conspiracionistws' sense argument científic".

El treball situa de manera precisa l'origen evolutiu més recent de totes les soques actuals "no abans de novembre de 2019".

A partir de les dades que s'han analitzat, l'equip format per Antonio Salas i Federico Martinón suggereix la possibilitat que en la primera ona epidèmica asiàtica van poder existir "molts més casos que els reportats per les autoritats sanitàries".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus