21 de maig de 2020
21.05.2020
Diari de Girona

La Fiscalia diu que l'alarma no prohibeix manifestar-se, però cal vetllar per la salut

El fiscal del Suprem advoca per estudiar cada cas perquè la situació evoluciona «incessantment»

21.05.2020 | 13:27
Una manifestació contra el Govern a l'Alameda de València

La Fiscalia del Suprem ha assenyalat que l'estat d'alarma no és suficient per suspendre el dret de manifestació, sinó que s'ha d'estudiar cada cas i les condicions actuals de la desescalada per comprovar si es poden avalar les protestes atès que la situació sanitària no es pot ignorar.

El fiscal Pedro Crespo ha remès un escrit a tots els fiscals superiors de les comunitats autònomes així com als provincials amb la finalitat de facilitar pautes per fixar la posició del Ministeri Públic "a la vista del considerable nombre de consultes" per quan informin sobre la prohibició, autorització o modificació de les manifestacions en l'estat d'alarma.

Crespo articula el seu escrit basant-se l'acte d'abril de Tribunal Constitucional que assenyala que "la declaració de l'estat d'alarma no permet la suspensió de cap dret fonamental encara que sí l'adopció de mesures que poden suposar restriccions o limitacions al seu exercici".

I immediatament insta els fiscals a atendre el moment concret de la desescalada en què es troba cada territori, que "s'articula en successives fases" i que estan en "continu ajust" perquè la situació "ha anat evolucionant incessantment".

La intenció és, com va fer el tribunal de garanties, estudiar cada cas particular "però ajustant la seva lògica a les condicions actuals de manera que es pugui garantir de manera real i efectiva el respecte estricte a les mesures de prevenció del risc de contagi que regeixen cadascuna de les fases indicades".

"El fiscal podrà afrontar amb un raonable grau de precisió seu deure de valorar detalladament la suficiència, la qualitat, la viabilitat i la possibilitat de control eficaç d'aquestes condicions de prevenció en el marc de totes les circumstàncies que concorrin en les convocatòries de reunions i manifestacions", explica.

Especial atenció a les mesures de prevenció

Partint que les autoritats sanitàries "desaconsellen les aglomeracions, siguin aquestes a peu o amb vehicle", demana prestar especial atenció a les mesures de prevenció de contagis, limitació d'assistents, garantia del lliure trànsit de vehicles sanitaris, sortida o retorn escalonat, en cadascun dels casos.

Del que no dubta és que la vigència de l'estat d'alarma i el Reial decret de 14 de març "no constitueixen per si mateixos justificació jurídica apta i suficient per a la prohibició o proposta de modificació d'una reunió o manifestació", que sí que han de ser comunicades amb anterioritat, és a dir no poden ser prohibides automàticament invocant l'estat d'alarma.

No obstant això, "no vol dir, òbviament, que la situació sanitària generada per l'epidèmia de Covid-19, que precisament va determinar la declaració i les successives pròrrogues de l'estat d'alarma, pugui ser ignorada o relativitzada" a l'hora de realitzar possibles impugnacions per raons de protecció de la salut pública davant del risc de contagi.

Perquè, afegeix, l'autoritat "podrà prohibir-les quan hi hagi motius fonamentats d'alteració de l'ordre públic, amb perill per a persones o béns", ja que com "els altres drets fonamentals, el dret de reunió no és un dret absolut o il·limitat".

En aquest sentit, destaca que "en el cas que ens ocupa, la limitació de l'exercici del dret té una finalitat que no només ha de reputar com a legítima, sinó que a més té cobertura constitucional" en virtut del dret a la integritat física de les persones i la protecció de la salut.

"És aquí on la finalitat de la mesura de l'exercici del dret conflueix amb la justificació de la declaració de l'estat d'alarma", perquè "les raons que sustenten ambdues són idèntiques i busquen limitar l'impacte que en la salut dels éssers humans, en la seva integritat física i el dret a la vida pugui tenir la propagació de la Covid-19 ", recorda el fiscal.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit