La Comunitat de Madrid va interposar ahir un recurs davant la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem contra la decisió del Ministeri de Sanitat de denegar en dues ocasions la sol·licitud de l'autonomia per passar a la fase 1 de la desescalada. El conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va avançar aquesta informació en un Consell de Govern reunit amb caràcter extraordinari.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja havia anticipat que l'executiu autonòmic estava estudiant amb els seus serveis jurídics la interposició d'un recurs per aquest motiu. En una nota de premsa, el Govern autonòmic va assenyalar que té «dubtes raonables» sobre que el Ministeri de Sanitat estigui aplicant els indicadors «de manera homogènia per a totes les comunitats autònomes», el que li fa qüestionar «la validesa jurídica de la decisió».

El Ministeri de Sanitat ha rebutjat en dues ocasions la sol·licitud de la Comunitat de Madrid per passar a la fase 1 de la desescalada, en concret per als dies 11 i 18 de maig. El Govern autonòmic va sol·licitar novament el canvi de fase, aquesta vegada per al 25 de maig, i considera que des del principi compleix «tots els requisits tècnics que exigeix el Ministeri» per aconseguir el vistiplau.

Va insistir que les dades que té la Comunitat de Madrid, com els indicadors de salut, la capacitat de detecció i seguiment de nous contagis, així com la capacitat del sistema sanitari madrileny per fer front a un eventual rebrot de la covid-19, « permetrien ja el canvi de fase».

En relació amb la primera sol·licitud, la Comunitat de Madrid va assegurar que no té «constància que hi hagi cap informe que motivi el rebuig a la petició», el que «podria suposar un defecte greu».

Pel que fa a la segona sol·licitud, la Comunitat va destacar que l'informe de la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat és posterior a la comunicació de la decisió i les raons que esgrimeix «no tenen relació directa amb els indicadors de l'anomenat Pla per a la transició a una Nova Normalitat».

Les justificacions

El Ministeri de Sanitat va justificar el primer rebuig en la manca de mecanismes de detecció precoç de la covid-19 a la població, entre altres causes. En la segona ocasió, va al·legar en el seu informe la necessitat de consolidar el paper de l'Atenció Primària i d'ampliar la capacitat per fer proves PCR, «ja que podria resultar insuficient en cas de brot».

«La Comunitat de Madrid garantirà els interessos dels madrilenys des de la cura de la seva salut», va dir el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. Per la seva banda, el conseller de Justícia i Interior, Enrique López, va assegurar que la decisió d'acudir als tribunals no suposa «un enfrontament entre governs».