A Espanya hi ha encara uns 124.300 casos actius de coronavirus que podrien continuar propagant la Covid-19, segons els models matemàtics computacionals que manegen els investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l'Institut de investigació Germans Trias i Pujol (IGTP).

Els investigadors, que han analitzat els casos actius de Covid en les diferents comunitats autònomes, han destacat que les més afectades serien Madrid i Catalunya, que acumularien el 28% i el 27%, respectivament, del total de casos actius, tot i que han puntualitzat que són el nombre de persones potencialment contagioses, la qual cosa no vol dir que totes ho siguin.

Les dades de l'estudi indiquen que les comunitats amb més casos actius serien les de Madrid, amb 35.000 casos actius, i Catalunya, amb 34.000 casos, seguides de Castella i Lleó (13.000 casos) i Castella-la Manxa (11.000 casos), mentre que Canàries, amb 500 casos actius, Cantàbria (600), la Rioja (600), Múrcia (600) i Astúries (700), serien les comunitats autònomes amb el nombre de casos actius més baix.

Aquestes prediccions sobre quantes persones estarien actualment propagant la malaltia han estat elaborades pels investigadors Martí Català, de l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP), i Enric Álvarez i David Pino, del grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM -sc) de la UPC.

El model de càlcul es basa en considerar la letalitat de la Covid-19 de l'1% en aquells territoris amb penetració significativa de la malaltia.

Aquest valor s'obté d'una anàlisi dels estudis de seroprevalença realitzats fins ara en altres països i de l'evolució en el temps de la Casi Fatality Rate (la proporció de morts respecte als detectats) per edats de països amb una alta detecció, com Corea de Sud.

"En aquest sentit, un aspecte a tenir en compte és que el nombre de persones mortes en residències de la tercera edat és un bon indicador de la penetració de la malaltia", ha indicat Enric Álvarez.

Segons aquest investigador, "a les zones on la pandèmia ha penetrat en la població major de 70 anys es dona un nombre significatiu de casos en residències de la tercera edat. A causa de la pitjor prognosi d'aquestes persones, la mitjana de letalitat de la població podria augmentar fins al 1,2%, depenent de quin sigui el nombre final concret de morts en residències a causa de la Covid".

Álvarez reconeix que "aquesta xifra serà difícil d'avaluar donada la manca de confirmació en molts casos".

En zones amb menor penetració i afectació, la letalitat pot estar fins i tot per sota de l'0,7%, i en aquesta situació els casos reals s'allunyarien de les estimacions dels investigadors.

A partir de la letalitat, els investigadors analitzen el retard diagnòstic, és a dir, el temps que passa des del desenvolupament de símptomes fins que s'introdueix a la base de dades en cas de ser positiu, i la capacitat de detecció de país.

A Espanya es detecta aproximadament entre un 8% i un 10%, segons Martí Català, que explica que "el diagnòstic a Espanya es realitza a partir de PCR que, fins ara, s'han fet bàsicament en hospitals, el que ens dona una evolució del nombre de casos greus".

"Està previst que a partir d'ara es puguin realitzar aquestes proves en els centres d'atenció primària per incrementar el percentatge de diagnòstic. Així també es reduiria l'interval de temps entre l'aparició dels primers símptomes i el seu registre com a cas diagnosticat a les estadístiques oficials. Actualment aquest interval es trobaria entre els 10 i els 12 dies, segons el nostre model", ha dit Català.

Amb aquest últim valor, i a partir de les dades reportats per les comunitats, els investigadors estableixen el nombre real de casos que hi ha hagut en els últims 14 dies.

Aquests casos són els considerats actius pel Centre d'Avaluació de Malalties de la Unió Europea (ECDC), ja que un percentatge d'aquests, determinat pel nivell de símptomes, és el que poden contagiar encara.

El model desenvolupat per l'equip de científics va predir les dades resultants de la primera ronda de l'estudi seroepidemiológico per Covid-19 que va fer públiques el Ministeri de Sanitat, que va establir un 5% la seroprevalença global a Espanya.

No obstant això, aquest model estima que hi ha CCAA amb una seroprevalença per sobre de la mitjana espanyola, com La Rioja, Andalusia i Canàries.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus