22 de maig de 2020
22.05.2020
Diari de Girona

Espanya en tres fases: quines activitats es poden fer a cadascuna?

L'asimetria de la desescalada fa que aquest dilluns la majoria dels espanyols convisquin en etapes diferents

22.05.2020 | 15:48
Agents de la Guàrdia Urbana en una platja de Barcelona

La pràctica totalitat d'Espanya se situarà a partir de dilluns a la fase 1 de la desescalada i alguns territoris progressen a situacions més properes a la denominada nova normalitat.Aquest avanç coincideix amb l'ordre publicada aquest divendres al BOE per la qual es flexibilitzen les franges horàries en els municipis de menys de 10.000 habitants que encara es troben en fase 0 i fase 1 de el pla de desescalada i que podran acollir-se a algunes mesures previstes per a la fase 2.

En aquests llocs, s'eliminen les restriccions tant per als nens com per a la pràctica a l'aire lliure d'activitat física no professional, es podran autoritzar els mercats a l'aire lliure i reobrir al públic els establiments d'hostaleria i restauració per a consum en el local, excepte les discoteques i bars d'oci nocturn.

L'asimetria de la desescalada fa que aquest dilluns la majoria dels espanyols convisquin en tres fases diferents del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.

Fase 1

Aquestes són les mesures establertes per a aquestes zones en el Pla de transició cap a la nova normalitat:

Una terrassa de Girona - Aniol Resclosa


-Obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia. Quan tinguin una superfície útil superior, es pugui acotar l'espai que es reobre al públic ajustant-se a aquest llindar.

-Els comerços poden celebrar rebaixes.

-Estan permeses la caça i la pesca esportiva i recreativa.

-Reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de dos metres i respectant les normes d'higiene relativa a rentada de mans i "etiqueta respiratòria".

Ús de cotxe de fins a 9 places per part dels habitants d'un mateix domicili.

-Obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat.

- Vetlatoris per a un nombre limitat de familiars en instal·lacions públiques o privades: quinze persones a l'aire lliure o deu en espais tancats. Podran assistir als enterraments o al comiat per a la cremació quinze persones.

- Mercats ambulants a l'aire lliure a la via pública. Limitació inicial al 25% dels llocs habituals i afluència màxima de la tercera part de l'aforament.

-Els llocs de culte obriran, encara que només es permetrà l'entrada fins a un terç de la seva capacitat.

-Obertura d' hotels sense ús de les zones comunes.

-Les biblioteques oferiran el servei de préstec, també la lectura amb limitació d'aforament.

-En l'àmbit cultural, estaran permesos els actes amb límits d'assistència.

-Els museus obriran les seves portes per permetre un terç de l'entrada màxima i amb control d'aglomeracions en sales.

-Obertura de concessionaris de cotxes amb cita prèvia.

- Turisme actiu i de natura per a grups limitats de persones.

- Esport no professional: en instal·lacions esportives a l'aire lliure sense públic, només per practicar esports en què no hi hagi contacte, com atletisme o tenis. En els centres esportius, activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.

- Esport professional: obertura de centres d'alt rendiment amb mesures d'higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns. Entrenament mig en lligues professionals.

Fase 2

Activitats permeses en els territoris que es troben en aquesta fase de desescalada.

Un centre comercial de Lloret - David Aparicio


- Bars i restaurants comencen a servir menjar als seus locals, amb un màxim de 4% de l'aforament i mantenint 2 metres de seguretat entre taules. Les discoteques i bars d'oci nocturn romandran tancats.

- Obren els centres comercials, amb un aforament màxim del 30% per a les seves zones comuns (que només es poden utilitzar per al trànsit) i de l'40% per als locals comercials. Les zones infantils i ludoteques romandran tancades.

-S'amplia l'aforament de les botigues al 40%.

-Visites a habitatges tutelats i centres residencials de persones amb discapacitat. Caldrà concertar la visita, que estarà limitada a un familiar per resident i requerirà l'ús d'equips de protecció.

-Visites a residències de gent gran en casos excepcionals com el final de la vida o l'alleujament de descompensació neurocognitiva de el resident. Aquestes visites no podran produir-se si hi ha casos de Covid-19 o algun resident en quarantena.

-Fins a 25 persones podran assistir a un enterrament o cerimònia de cremació. En el cas de les sales de vetlla, 25 persones en espais a l'aire lliure o 15 persones en espais tancats.

-S'amplia l'aforament dels llocs de culte al 50%.

-Es permeten els casaments en tota mena d'instal·lacions, sempre que no se superi el cinquanta per cent del seu aforament, i en tot cas un màxim de cent persones en espais a l'aire lliure o de cinquanta persones en espais tancats. Caldrà mantenir la distància social, la higiene de mans i l'etiqueta respiratòria.

-Poden obrir les sales d'exposicions, amb la limitació d'un terç de l'aforament.

-Reobertura de cinemes, teatres i auditoris, amb butaques preassignades i un terç de l'aforament. Altres locals en què se celebrin actes o espectacles culturals imposaran un límit de 50 persones si són tancats i de 400 si són a l'aire lliure.

-Comença a permetre la visita a monuments, també amb el límit del 30% de l'aforament.

-Obren les piscines recreatives, amb condicions per mantenir-les estiguin lliures de microorganismes patògens i de substàncies que puguin afectar negativament la salut de l'usuari. Aforament màxim del 30%, establiment d'horaris per torns, cita prèvia requerida i 2 metres de distància de seguretat entre banyistes.

-Obertura de piscines esportives, tant a l'aire lliure com cobertes, amb un terç de l'aforament, cita prèvia i un únic esportista per carrer.

-Es podran realitzar activitat física no professional a qualsevol hora, excepte en les franges de 10 a 12 i de 19 a 20 hores, destinades a persones de més de 70 anys.

- Entrenaments bàsics i individuals d'esportistes de lligues no professionals, entrenaments totals de les professionals (per torns i a el 50% de la capacitat de la instal·lació).

-Es reprendrà la competició esportiva professional sempre que l'evolució de la situació sanitària ho permeti, sense públic i a porta tancada, si bé podran accedir els mitjans de comunicació per la seva retransmissió.

-Obertura de les instal·lacions esportives cobertes per a la realització d'activitats esportives, amb cita prèvia i a el 30% de la seva capacitat.

-Es pot anar a la platja, on es podran realitzar activitats esportives, professionals o de recreació de manera individual i sense contacte físic.

-Obertura de les residències per a investigadors.

-Obertura al públic de zones comunes d'hotels, però només estarà permès un terç l'aforament.

-Les biblioteques permetran l'ús de les seves sales amb un terç de la seva capacitat màxima.

-S'amplien a vint persones dels grups que poden realitzar activitats de turisme actiu i de natura.

-Es permet la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències amb un màxim de 50 assistents.

Fase 3

La platja de Lloret, foto d'arxiu - David Aparico


En aquesta fase 3 o avançada es flexibilitza la mobilitat general, encara que és obligatori l'ús de mascareta en tots els espais públics, oberts o tancats, quan sigui impossible mantenir una distància de seguretat de dos metres.

-En l'àmbit comercial es limita l'aforament al 50% i una distància mínima de dos metres; es suavitzaran les restriccions d'aforament i ocupació en restauració, tot i que es mantindran estrictes condicions de separació entre el públic.

-En les terrasses s'estén l'aforament i es permetrà el servei en barra amb la separació entre clients que es determini.

-Les discoteques i bars nocturns podran obrir amb un aforament limitat.

-Es podrà fer turisme actiu i de natura amb un aforament major i anar a la platja (mantenint les condicions de seguretat i distanciament) dins de la mateixa província, ja que, en principi, no està previst que es permetin els viatges a diferents províncies fins que finalitzi la Fase III.

-Es permeten espectacles a l'aire lliure per a un aforament inferior a 800 persones, tot i que el públic ha de seguir assegut i mantenint la distància que en cada moment estableixin les autoritats.

- Es poden celebrar seminaris, congressos i fires científiques o d'innovació de 80 persones.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook