El pacte que van signar els grups parlamentaris de PSOE, Unides Podem i EH Bildu ha obert una esquerda en el Govern de coalició en destapar les diferències sobre l'abast de la derogació de la reforma laboral. El vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, va destacar que la derogació serà total, ja que així consta en l'acord, quelcom que va avalar la responsable de la cartera d'Igualtat, Irene Montero: «Allò signat està signat», va assegurar.

«En l'acord d'Unides Podem amb el PSOE per la legislatura, per a la investidura i per al Govern de coalició no es parla de derogació parcial; es parla de derogació de la reforma laboral. Això és un acord del Govern de coalició. Al pacte que es va firmar amb Bildu, que signen els màxims responsables dels tres grups parlamentaris, aquest és l'acord», va destacar el líder del partit morat.

Però el PSOE va transmetre una idea diferent: «La derogació serà parcial, és a dir, desapareixeran l'acomiadament per absentisme o determinades limitacions en els convenis col·lectius», va explicar el titular de Transports, José Luis Ábalos.

A última hora del matí, la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, va negar que hi hagués ocultació de les negociacions, fins i tot una rectificació posterior, i va destacar que el que pretén el Govern és derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral, no derogar-la sencera.

«Pactes foscos»

Entre les declaracions d'Iglesias i les de Lastra es van anar succeint les crítiques de l'oposició, així com actuacions de protesta. Vox va abandonar les sessions de treball de la nova Comissió de Congrés per a la Reconstrucció i la portaveu del PP a l'organisme, Ana Pastor, va demanar que no hi hagi més «pactes foscos» com el de Bildu en aquest procés de recuperació del país.

Més tard, el líder dels populars, Pablo Casado, va advertir dels riscos que suposaria acabar amb el model laboral que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy. El PP ha augurat «cues de la fam» si això passa.

Cs, un dels artífexs del fet que la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma fos aprovada, va rebutjar que el model laboral canviï sense el concurs dels agents socials; així ho va manifestar el portaveu adjunt del grup al Congrés, Edmundo Bal. Però fonts de la direcció nacional d'aquest partit van assenyalar el seu convenciment que no es derogarà en els termes del pacte subscrit amb EH Bildu; es recolzen aquestes fonts en converses que van tenir amb interlocutors de Govern sobre el tema.

Enmig de totes aquestes declaracions contradictòries, va irrompre el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi. Durant una roda de premsa telemàtica, va assegurar que les «notes aclaridores no alteren els acords». «És una cosa que és evident. Les notes aclaridores o estan a peu de pàgina de l'acord o són interpretacions que algú s'ha vist en la necessitat de fer», va afegir.

La crítica de Calviño

A darrera hora del dia, la vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, va assegurar que seria «absurd i contraproduent» obrir en aquests moments un debat sobre la reforma laboral i va garantir que qualsevol eventual modificació es farà de manera dialogada amb els agents socials.

«Amb la realitat que tenim sobre la taula seria absurd i contraproduent obrir un debat d'aquesta naturalesa i generar la més mínima inseguretat jurídica», va explicar la vicepresidenta, després de recordar que Espanya està en estat d'alarma, que han mort 27.000 persones, que la caiguda del PIB s'estima en més del 9%, que hi ha 3 milions de treballadors afectats per un ERTO i que s'espera «un substancial augment de la pobresa».