El president dels EUA, Donald Trump, va anunciar la retirada del seu país del Tractat de Cels Oberts, un acord multilateral per garantir la transparència pel que fa al control d'armes, i va acusar Rússia de «pervertir» el pacte, al mateix temps que va oferir negociar un de nou amb Moscou.

L'anunci de Trump afebleix encara més la infraestructura creada al final de la Guerra Freda per controlar l'armament de les dues majors potències nuclears del món, després que Washington es retirés també l'any passat del Tractat INF amb Moscou sobre míssils de rang curt i mitjà.

«Rússia no es va adherir al tractat, així que fins que s'adhereixin al tractat, ens retirarem», va explicar Trump, tot afegint que «hi ha molt bones opcions que arribem a un nou acord, o que fem alguna cosa per reformar aquest acord».

El Tractat de Cels Oberts de l'Organització de Seguretat i Cooperació Europea (OSCE) permet als seus 34 Estats membres sobrevolar qualsevol part del territori de la resta de participants, fotografiant des de l'aire, amb l'objectiu d'assegurar que els seus veïns o rivals no preparen atacs militars.