Espanya ha sumat 50 morts amb COVID-19 aquest dilluns, fet que suposa un descens enfront dels 70 d'ahir i està en línia amb les xifres dels últims dies de la setmana passada, segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat.

Així, s'han produït un total de 26.834 defuncions des de l'inici de la pandèmia, de manera que Sanitat ha rectificat aquesta dada, que ahir se situava en 28.752 decessos. En concret, han deixat d'aparèixer en l'estadística 1918 morts: 1.126 a Catalunya, 291 a Madrid, 152 a Castella-la Manxa, 62 a Comunitat Valenciana i 48 a Castella i Lleó.

Ara mateix podem donar dades d'indicadors que, en aquestes fases, són molt més interessants per valorar el que està passant ara. Abans, les dades que rebíem no corresponien a la situació actual", ha exposat en roda de premsa Fernando Simón, director del centre de Coordinació d'Alertes i Emergència Sanitàries.

La reducció de 1.910 defuncions entre els dos documents es deu al fet que "les Comunitats s'han adonat que eren casos sospitosos o probables, amb simptomatologia compatible, però no confirmats, ha expressat l'epidemiòleg.

Catalunya, en el punt de mira

Simón ha explicat que el Ministeri de Sanitat “verificarà” durant “diversos dies” que les dades de coronavirus facilitades per la Generalitat tenen la “qualitat adequada”. Això es deu al fet que ha estat “l’última a començar a introduir la informació individualitzada” en el nou sistema de recollida de dades del govern espanyol. De fet, fonts de la conselleria de Salut atribueixen el decalatge de 1.126 morts entre la xifra del total de morts a Catalunya registrada entre diumenge i dilluns a problemes tècnics en la introducció de dades pel nou canal.

Els 50 morts d'aquest dilluns es distribueixen de la següent manera: un Andalusia, un Aragó, set Balears, un Cantàbria, dos Castella-la Manxa, cinc Castella i Lleó, 3 Catalunya, dos Ceuta, 6 Comunitat Valenciana, nou Galícia, 3 Madrid, un País Basc i nou la Rioja.

En les últimes 24 hores, les comunitats autònomes han notificat al Ministeri de Sanitat 132 nous positius, elevant el total a 235.400. Aquesta és la menor xifra en casos en un dia des del 5 de març (78). En els últims 14 dies s'han registrat 6.846 casos, i 3.121 en els últims set dies. D'ells, 1.026 persones han iniciat símptomes en les últimes dues setmanes i 243 en l'última setmana.

Els 132 nous casos es localitzen a Aragó (2), Astúries (2), Canàries (2), Castella i Lleó (1), Catalunya (89), Comunitat Valenciana (dos), Extremadura (2), Madrid (18), Múrcia (6), Navarra (6) i la Rioja (2).

D'altra banda, onze persones han ingressat a cures intensives (11.298 en l'acumulat) i 256 han precisat d'hospitalització, 122.439 en total. Dels 11 nous ingressats a UCI, tres pertanyen a Andalusia, un a Aragó, un a Canàries, dos a Castella-la Manxa, un a Comunitat Valenciana i tres a Madrid.