Els legisladors xinesos van aprovar ahir una proposta per a una nova legislació de seguretat nacional a Hong Kong, desafiant l'amenaça del president estatunidenc, Donald Trump, de respondre enèrgicament a una mesura que, segons els defensors de la democràcia, reduirà les llibertats essencials a la ciutat.

El Congrés Nacional del Poble de la Xina va aprovar l'esborrany del text en una votació de 2.878-1 en la seva sessió anual a Pequín, amb sis abstencions. Les autoritats xineses ara podrien trigar mesos a resoldre els detalls de les lleis, que prohibeixen la subversió, la secessió, el terrorisme i la interferència estrangera, abans que es lliurin a l'administració de Hong Kong recolzada per Pequín per ser promulgades.

La mesura per evitar el pas pel Consell Legislatiu local de la ciutat semiautònoma ha alarmat els activistes prodemocràcia i polítics de l'oposició de Hong Kong. Es corre el risc de generar encara més protestes a la ciutat i fer que empreses l'abandonin si les lleis afecten el poder judicial independent en el centre financer asiàtic.

Poc després de la decisió, el primer ministre xinès, Li Keqiang, va declarar que la política d'«un país, dos sistemes» que regeix les relacions amb la ciutat es mantindrà vigent. «El Govern Central ha implementat sempre de manera plena i fidel» el sistema, va dir en una conferència de premsa a Pequín al final de la sessió legislativa. La decisió sobre les lleis de seguretat nacional ajudaria a «l'estabilitat i prosperitat a llarg termini de Hong Kong», va agregar.

La mesura podria desencadenar una sèrie d'accions per part de l'administració Trump, des de sancions als funcionaris xinesos fins a revocar l'estatus comercial especial de la ciutat amb els Estats Units. Quan li van preguntar el dimarts al president Donald Trump sobre les possibles sancions, va manifestar que la seva administració estava «fent alguna cosa» que revelaria aquesta setmana.

«Cap persona raonable pot afirmar avui que Hong Kong manté un alt grau d'autonomia respecte de la Xina, donats els fets exposats», va indicar per la seva banda el secretari d'Estat, Michael Pompeo, en anunciar la decisió.

El Japó expresa preocupació

En un comunicat del Ministeri d'Exteriors difós poc després que es conegués l'aprovació de l'Assemblea xinesa, el Govern japonès va recalcar que Hong Kong constitueix un «soci extremadament important» i va mostrar la seva preocupació pel que pot suposar de minva de drets i llibertats en la ciutat-país. «El Japó està greument preocupat per la decisió del Parlament xinès. (...) Volem destacar així la importància que Hong Kong conservi un sistema obert i lliure, tal com ha estat el cas durant anys sota el lema 'un país, dos sistemes'», resa el text del ministeri.

En aquest sentit, Tòquio va traslladar els seus comentaris i objeccions a Pequín i va assegurar que supervisarà de prop els pròxims esdeveniments a la regió admi