Els desplaçaments entre províncies d'una mateixa comunitat autònoma o fins i tot entre autonomies que des del 7 de juny estiguin en fase 3 és una possibilitat que s'obre amb la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma, ha explicat aquest dilluns el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

"Es pot establir la mobilitat dins d'una mateixa comunitat autònoma o entre comunitats autònomes que estiguin en la mateixa fase", ha explicat Ábalos en una entrevista a TVE, recollida per Europa Press.

La sisena i definitiva pròrroga de l'estat d'alarma que el Govern sol·licitarà al Congrés dels Diputats preveu deixar en mans de les comunitats autònomes que entrin a la fase III (l'última prevista en el pla de transició) la durada i les condicions d'aquesta , excepte pel que fa a la mobilitat, aspecte que seguirà controlant l'Executiu.

Ábalos ha explicat que si l'estat d'alarma acaba el 21 de juny per a tot el país no serà possible seguir restringint la mobilitat entre províncies com fins ara. Però a partir del 7 de juny, amb l'última pròrroga, serà possible en aquells territoris que estiguin en fase 3, si així ho decideixen i l'evolució de l'epidèmia ho permet, que es pugui "establir un nivell de mobilitat bé dins d'una comunitat autònoma o fins i tot entre comunitats que estiguin en una mateixa fase", ha precisat el ministre.

Balears, prova pilot

El ministre ha confirmat l'anunci fet per la presidenta de Balears, Francina Armengol, pel que fa al fet que la quarantena imposada als turistes procedents de l'estranger s'aixecarà el 21 de juny, quan s'aixequi l'estat d'alarma, a l'arxipèlag, avançant-se a la data de l'1 de juliol prevista en un principi pel Govern.

Ábalos ha explicat que es tracta de posar en marxa un projecte pilot de "corredors segurs" per a vols que tinguin com a origen i destinació llocs amb nivells baixos de contagis per coronavirus, com pugui ser també Canàries.

Aquests dies de prova en els arxipèlags permetran per tant preparar l'obertura més generalitzada de país al turisme, ha afegit el ministre.

Preguntat pels suports que el Govern ha de sol·licitar aquest dimecres al Congrés per aquesta última pròrroga de l'estat d'alarma --atès que s'ha garantit el suport de PNB i l'abstenció d'ERC-- Ábalos ha indicat que fa a el vot de Ciutadans, que fins ara ha votat sí a totes les pròrrogues, que no han canviat les circumstàncies sanitàries que justifiquen el manteniment de l'estat d'alarma fins al 21 de juny. Ara bé, ha precisat que ell no porta la negociació amb els grups.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus