El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat aquest diumenge als presidents autonòmics la voluntat d'obrir les fronteres de l'Estat amb l'espai Schengen el 21 de juny. Així ho han confirmat fonts de Presidència a l'ACN. La reobertura, però, deixaria al marge Portugal que es preveu reobrir l'1 de juliol, segons han explicat les mateixes fonts. D'aquesta manera l'executiu espanyol ha avançat l'obertura de les fronteres abans del previst i es farà coincidint amb el final del decret d'estat d'alarma. De fet, aquesta setmana el govern francès havia decidit mantenir les restriccions fronteres amb l'estat espanyol fins al 21 de juny, malgrat obrir la resta de fronteres internes franceses aquest dilluns.

En roda de premsa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat haver pres aquesta decisió atenent als criteris de la Unió Europea, les peticions del sector turístic de les comunitats autònomes i per la "bona" evolució de la pandèmia.

Espanya aixecarà, doncs, els controls fronterers amb els estats membres de la UE el diumenge 21 de juny, coincidint amb la fi de l'estat d'alarma. A partir d'aquest moment desapareixerà la obligació de quarantena pels viatgers que arribin a l'Estat.

Sánchez ha dit que s'ha decidit allargar els controls a les fronteres amb Portugal d'acord amb les consultes que s'han fet amb els estats membres. Per celebrar la reobertura de les fronteres entre Espanya i Portugal, l'1 de juliol ce celebrarà un acte amb la presència de Felip VI, Sánchez, el primer ministre portuguès i el president de la República Portuguesa en una ciutat de l'Estat i una portuguesa.

El president espanyol ha apuntat que a partir de l'1 de juliol s'obriran "escalonadament" les fronteres amb els països fora de l'espai Schengen. Però no es farà amb tots, sinó amb aquells que compleixin uns requisits i estiguin inclosos en una llista.

Sánchez ha relatat els requisits que són que el país tingui una situació epidemiològica igual o millor que la de la UE, assumir "certes condicions sanitàries" en origen, trajecte i destí i finalment "actuar amb reciprocitat". Aquest darrer punt, ha explicat, vol dir que els països hauran d'acceptar l'ingrés de viatgers procedents de la UE.

D'altra banda, Sánchez ha anunciat que de cara a la propera setmana, s'ha posat en marxa un projecte pilot a les Illes Balears que implicarà l'arribada de 10.900 turistes alemanys a la zona. L'objectiu és verificar totes les mesures de seguretat que s'aplicaran durant la temporada turística.