La Comunitat de Madrid i Catalunya són les dues comunitats que més part del pastís es cruspeixen i s'emporten el 41% del fons de 16.000 milions d'euros per a repartir entre comunitats autònomes.

Així, doncs, els presidents Isabel Díaz Ayuso i Quim Torra s'emporten 3.400 milions i 3.200 milions, respectivament, del fons de 16.000 milions no reemborsables que va aprovar dimarts el Consell de Ministres.

D'aquesta manera, la Moncloa destinarà un total de 6.600 milions, el 41%, a les dues regions més afectades per la pandèmia del coronavirus, segons les xifres autonòmiques recollides per l'agència Europa Press.

Reclamacions de les autonomies

Tot i així, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar augmentar el fons global i arribar fins als 25.000 milions d'euros. «Es necessita un fons per a les comunitats de 25.000 milions d'euros per a afrontar aquest 2020 amb la seguretat que tots els governs podrem donar resposta a les necessitats de la ciutadania», va assegurar Aragonès. Gairebé la majoria de governs autonòmics han exigit al Govern central un increment en el que li correspon del fons, i han reivindicat uns altres criteris en el repartiment.

Un d'ells ha estat el lehendekari, Íñigo Urkullu, que es va mostrar totalment «molest i enfadat» pel repartiment del fons que exclouria al País Basc, donat el seu règim foral, de l'últim tram de 5.000 milions. Per això, ha reclamat la reunió urgent de la comissió mixta del Concert Econòmic.

La Comunitat Valenciana, per la seva banda, és la tercera regió més beneficiada per aquests repartiments, que estima rebre uns 1.463 milions del fons Covid segons va apuntar el propi conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. Madrid, Catalunya i Comunitat Valenciana els pertoca més de la meitat (50,3%).

Aquest repartiment està basat en els criteris fixats pel Ministeri d'Hisenda i anirà pagant les quantitats de forma gradual.