El Banc d'Espanya xifra en un 34% la caiguda de l'activitat a Espanya durant el període de confinament estricte del primer trimestre, tot i que va arribar a superar el 70% en el cas de el comerç, transport i hostaleria, així com en les activitats artístiques i d'oci. D'aquesta manera, al costat d'Itàlia (-34%) o França (-32%), Espanya va ser dels més afectats a la UE (-21%), lluny d'Alemanya (-13%). Així consta en un requadre sobre l'impacte econòmic inicial de la crisi sanitària i les mesures de confinament en els països de la zona euro, elaborat i publicat per l'organisme supervisor i que formarà part de l'informe trimestral de l'economia espanyola del segon trimestre.

L'anàlisi assenyala que les mesures estrictes de reducció de la mobilitat i del normal desenvolupament de les activitats productives han provocat una caiguda de l'activitat econòmica «molt brusca i intensa», com a conseqüència de la caiguda de la demanda provocada pel confinament, la pèrdua de llocs de treball i incertesa, la reducció de l'oferta i la interrupció d'algunes cadenes de subministrament.

Tot i que la crisi té un origen comú, assenyala que els seus efectes a curt termini han estat diferents a cada un dels països membres de la UEM i que aquestes «asimetries» reflecteixen la diferent intensitat amb què la pandèmia s'ha manifestat en cada territori, les particularitats de les mesures de contenció, les diferències en l'estructura productiva, l'orientació exportadora de les economies i la seva participació en les cadenes globals de valor en un context de crisi mundial.

D'acord amb la Comptabilitat Nacional, la contracció del valor afegit brut (VAB) de l'àrea de l'euro durant el primer trimestre va ser del 3,2% intertrimestral. Atès que el període de confinament estricte afecta les dues últimes setmanes del trimestre, s'estima que l'activitat econòmica de la zona de l'euro es va reduir en aquest període, aproximadament, un 21%. D'entre les quatre economies més grans, França (-32%), Itàlia (-34%) i Espanya (-34%) van registrar un impacte superior per la major severitat de les mesures.